България и Франция обсъдиха възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика

0
32
Росен Христов и Еленко Божков в Париж
Росен Христов и Еленко Божков в Париж. Снимка: Министерство на енергетиката

„Диалогът между България и Франция е много по-ефективен, когато имаме подкрепа на най-високо ниво в лицето на нашите президенти – Румен Радев и Еманюел Макрон.“

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който участва в среща в Париж с ръководствата на двете френски енергийни компании – „Фраматом“ и „EDF“. В посещението се включи и зам.-министър Еленко Божков, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Изпълнителният директор на френската компания „Фраматорм“ Бернар Фонтана благодари на българската делегация за подписаното в края на миналата година споразумение с АЕЦ „Козлодуй“.

Двете страни обсъдиха основни детайли, свързани с условията на доставка на свежо ядрено гориво, както и необходимостта от пълна прозрачност и информираност на обществото по всички въпроси, относно безопасното и сигурно функциониране на атомната ни електроцентрала.

Бернар Фонтана уточни, че „Фраматом“ е компания с над 60 години опит в областта на производството и доставката на свежо ядрено гориво. Тя се стреми към пълно затваряне на производствения цикъл – от суровини до производство на всички компоненти изцяло на европейска територия, с което гарантира сигурност и независимост на доставките.

“Сигурност е възможна само при диверсифициране на доставките. Затова България, по подобие на чешкия модел, ще има поне два доставчика на свежо ядрено гориво. По този начин отговаряме не само на европейските изисквания, но и следваме най-добрите бизнес и търговски практики”, заяви от своя страна министър Христов.

С енергийната компания „EDF“, която разполага с 50 атомни централни във Франция, бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика в България. Изпълнителният ѝ директор Ксавие Юрса разясни, че компанията е изградила система за обмяна на опит и развитие на ядрените компетенции. В тази връзка бяха набелязани конкретни стъпки за сътрудничество с България, включително взаимни визити на експерти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments