България е готова да помогне на Австрия със защитни облекла

0
1523
Бойко Борисов и Себастиан Курц
Снимка: Boykoborissov.bg

България е готова да помогне на Австрия със защитни облекла, след като бъде задоволена нуждата от тях на родните ни болници. Възможността за износ е била обсъдена днес в телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и канцлерa Себастиан Курц, съобщиха от правителствената информационна служба. Вчера по време на онлайн заседанието на Европейския съвет Курц е проявил интерес към нашите защитни облекла за медицинския персонал.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов e подчертал, че България може да подпомогне Австрия в осигуряването на защитни облекла, след като бъдат задоволени всички нужди на здравните заведения в страната, за които фабриките в момента изпълняват поръчки.

„Австрия е добър приятел и партньор на България и ние винаги сме готови да помогнем. В такива моменти европейските държави трябва да покажат своята солидарност и да се подкрепят.“, е заявил още премиерът.

Министър-председателят Борисов е информирал канцлера на Австрия, че към момента три фирми в България са получили одобрението на лабораторията към Министерство на отбраната да произвеждат защитни облекла за многократна употреба. Те вече са доставили повече от 2500 броя защитни облекла, а до дни се очакват поне още толкова за нуждите на болниците в страната.

Капацитетът на производителите предвижда да се шият до 2000 броя на ден. Характеристиките на защитните облекла отговарят на всички изисквания на медицинските стандарти и могат да се използват минимум 50 пъти.

От информационната служба на Министерския съвет съобщиха още, че Борисов и Курц поддържат редовна връзка и двете държави си помагат по всички направления в борбата с Covid-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments