Бъдещата пенсия ще се пресмята онлайн

0
56
Пенсия
Пенсия. Снимка: Pixabay

Пенсиите ще могат да се пресмятат онлайн, съобщиха от Националния осигурителен институт /НОИ/. Това се отнася за българите, които са родени след 1959 година.

Това е възможно чрез актуализирания електронен калкулатор на сайта на НОИ в рубриката “Е-услуги”, “Справки”, “по ЕГН и ПИК на НОИ”. В него са отразени последните нормативни промени, с които трябва да се постигне по-справедлив коефициент на намаление на основната пенсия заради тази от втория стълб. Първоначално се предвиждаше пенсията от НОИ да се намалява с 20% за хората, които ще вземат и втора. По-късно със законови промени редукцията на държавната пенсия за първите групи беше намалена до 9%.

Промените ще влязат в сила от 1 септември, като първите с право на втора пенсия ще са около 17 000 жени, които ще навършат 61 години и 8 месеца. От НОИ публикуваха и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 година.

Вноската за пенсия на хората, които са родени след 1959 година е по-малка, защото част от нея постъпва в частния фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. От НОИ припомнят, че всичко е строго индивидуално и зависи от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване.

За по-справедлива пенсията при изчисляване на коефициента вече се взима под внимание трансферът от държавния бюджет в размер на 12% върху осигурителните доходи на всички лица за периода от 2009 година до 2015 година. Отделно се прибавят и месеците, през които човек е осигуряван в универсален фонд.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments