БАБХ: Свинското месо в България е безопасно

0
125
Свинско месо
Снимка: Pixabay

Свинското месо у нас е безопасно, макар заплахата от разпространението от африканска чума да е огромна. Това заяви пред „БНТ“ заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Цвятко Александров.

Диаментеният печат, който не позволява продажбите на месо в държави членки на Европейския съюз заради заразата, е огромен проблем на свинекомплексите в Силистренско и Русенско, коментира доцентът.

В момента се работи по това маркерът да отпадне, за да могат големите индустриални производители да извършват спокойно своята търговия и на пазари извън България.

„Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната“, заяви Александров и обясни, че е било проведено запитване до Европейската комисия, чийто отговор се очаква да бъде известен съвсем скоро.

Специалистът успокои, че „свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност и това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява“ по отношения на страховете, възникнали покрай проблема с болестта.

„Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката“, допълни в заключение д-р Александров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments