БАБХ проверява млечните продукти на пазара

0
63
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Асоциация „Активни потребители“ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверяват млечните продукти на пазара, предаде „NOVA“.

Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова изтъкна, че се взимат проби на немлечните мазнини в млечните продукти. Изследва се дали стоката отговаря на данните в документацията.

Ревизията е с цел да се установи, дали храните, който се предлагат в търговската мрежа, са истински. При една от проверките са констатирани 2 видими нарушения.

Пробите се взимат от кутии, които не се отварят в присъствието на проверяващите. После се тестват лабораторно. До сега в процеса участват и Комисията за защита на потребителите, и Националната асоциация на млекопреработвателите. Дирекцията за безопасност на храните подготвя документите.

Установено е, че има имитиращи продукти, но не са били предварително опаковани. По закон е необходимо да бъдат пакетирани от производителите. Размерът на глобите достига до 6 хиляди лева.

От Искра.бг припомняме, че за първите 8 месеца на 2019-та бяха произведени над 8 000 имитации на сирена. В страната ни няма забрана, която да следи производството с растителни мазнини. По закон подобни артикули трябва да се предлагат на отделни щандове в магазините. Другото изискване е да бъдат опаковани, а на етикета им да е обозначено какви съставки съдържат.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите твърди, че цените на двата вида продукти са аналогични.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments