Имитациите на сирене – ще заменят ли българския вкус?

0
156
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Над 8000 тона имитации на сирене са произведени в България за първите 8 месеца от годината. Това е с 434 тона повече за същия период през 2018-та година, предаде „NOVA“.

Според данните става ясно, че имитиращите стоки изместват истинските такива. Млекопроизводителите обаче сигнализират за увеличено производство на палмови продукти.

В страната ни няма забрана, която да следи производството с растителни мазнини. По закон подобни артикули трябва да се предлагат на отделни щандове в магазините. Другото изискване е да бъдат опаковани, а на етикета им да е обозначено какви съставки съдържат.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите твъри, че в страната ни не трябва да има повод за притеснение. Допълва, че след въведената наредба за разграничаване, една голяма част от изделията е изчезнала. За сметка на това са се увеличили щандовете за млечни продукти.

Зоров коментира също, че цените и на двата вида стоки до голяма степен са аналогични. В потребителите обаче се е появило недоверие, с което трудно могат да се справят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments