БАБХ: Пробите от храната в Спортното училище в Пловдив не показват салмонела, листерия и бацилус цереус

0
52
БАБХ
БАБХ. Снимка: babh.government.bg

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съобщиха, че изследването на пробите, взети от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в град Пловдив на 12-13 септември, не констатира наличие на салмонелни бактерии, листерия моноцитогенес и бацилус цереус.

Проби за допълнителни изпитвания за норовирус и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се очакват след три дни. Припомняме, че норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространение. Възможно е да бъде причинител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на замърсена храна.

При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности.

Спряна е експлоатацията на обекта и са връчени предписания за извършване на основно почистване и дезинфекция на работните помещения и повърхности, както и за изследване за заразоносителство и здравословно състояние на персонала.

Преди броени дни ученици от въпросното училище бяха приети в УМБАЛ-Пловдив със симптоми на натравяне.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments