БАБХ представи стратегии срещу птичи грип: Съвети за ловци, туристи и защитници на природата

1
63
Кокошки и петел
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ отправя важни съвети към ключови заинтересовани страни, включително дружества за защита на птиците, ловци и туристи заради заплахата от Високо патогенна инфлуенца по птиците /ВПИП/. Тези насоки целят да укрепят обществените усилия за мониторинг и реагиране на евентуално разпространение на болестта сред дивите и домашни птици.

БАБХ се позиционира като централния компетентен орган в България за контрол и превенция на заразните заболявания при животните, включително и ВПИП. Агенцията подчертава своята роля в надзора и координацията на действията, насочени към ограничаване на разпространението на тази опасна болест.

Агенцията на храните призовава за активното участие на дружествата за защита на птиците, ловците и туристите в идентифицирането и докладването на случаи на ВПИП сред дивите птици. Сътрудничеството от страна на тези групи е жизненоважно за ефективното мониторинг и анализ на географското разпределение и въздействие на болестта върху различните видове птици.

В случай на откриване на мъртви птици, забелязване на некоординирани движения или други необичайни симптоми, БАБХ препоръчва незабавно уведомяване на Областната дирекция по безопасност на храните или обаждане на горещата линия на агенцията – 0700 12 299. Такива действия са важни за бързото реагиране и предприемане на необходимите мерки за превенция и контрол над разпространението на инфлуенцата.

Установено е огнище на птичи грип в Хасково

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments