Установено е огнище на птичи грип в Хасково

0
108
Кокошки
Кокошки. Снимка: Pixabay

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обявиха огнище на Инфлуенца А /грип/ по птиците в землището на Хасково. Причинителят на болестта е установен днес в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, в който се отглеждат над 25 000 птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – кв. „Изгрев“ и Източна промишлена зона на гр. Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на гр. Хасково, с. Клокотница, с. Манастир, с. Малево, с. Стамболийски, с. Динево, с. Подкрепа и с. Узунджово, а от община Димитровград: с. Крепост, с. Черногорово и с. Воден.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на разпространението му, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments