Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“ в спор заради кадри от атака

0
25
Илон Мъск.
Илон Мъск. Снимка: Фейсбук

Лидерът на Австралия нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“ в ескалиращата вражда, породила се от нежеланието на X да премахне кадри от намушкване с нож в църква, съобщава „BBC“. 

В понеделник австралийски съд нареди на социалната медийна фирма на Мъск – преди това наричана Twitter – да скрие видеоклипове от атаката от миналата седмица в Сидни. X по-рано заяви, че ще се съобрази „в очакване на правно оспорване“.

Критиките на премиера Антъни Албанезе последваха Мъск, който използва меме, за да обвини правителството си в цензура. Във вторник Албанезе коментира пред „ABC News“, че Илон Мъск „мисли, че е над закона, но и над обичайното благоприличие“.

Миналата седмица австралийският комисар по електронната безопасност, независим регулатор, заплаши X и други компании за социални медии със солидни глоби, ако не премахнат видеоклипове на намушкването с нож в асирийската църква Христос Добрият пастир, което полицията определи като терористична атака. X твърди, че заповедта „не е в обхвата на австралийското законодателство“. Комисарят поиска съдебна забрана, след като каза, че е ясно, че X позволява на потребители извън Австралия да продължат да имат достъп до кадри. На брифинг за пресата Албанезе подчерта:

„Смятам за изключително, че X избра да не се съобрази и се опитва да аргументира своя случай.“

В последваща серия от онлайн публикации Мъск написа: „Бих искал да отделя малко време, за да благодаря на премиера, че информира обществеността, че тази платформа е единствената вярна.“

Друг негов пост изобразява път към „свободата“ в стил „Магьосникът от Оз“, водещ до лого X. По-рано той също така разкритикува лично комисаря по електронната безопасност Джули Инман Грант, описвайки я като „австралийския комисар по цензурата“. Албанезе от своя страна защити Инман Грант, като каза, че тя защитава австралийците. Той потвърди:

„Социалните медии трябва да носят социална отговорност. Г-н Мъск не показва такива.“

Платформата ще разполага с 24 часа, за да изпълни разпореждането от понеделник вечерта, като през следващите дни се очаква допълнително изслушване по въпроса.

X и комисарят по eSafety вече участват в съдебни процедури за предполагаемия неуспех на платформата да предостави информация за това как проследява и премахва онлайн материали за малтретиране на деца.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments