Австралийската столица Канбера е под блокада

0
91
Канбера Австралия
Канбера, Австралия. Снимка: Пиксабей

Австралийската столица Канбера стартира едноседмично блокиране, след като записа първия си случай на COVID-19 от повече от година съобщава “BBC”. Новото правило влиза в сила в четвъртък в 17:00 часа местно време(07:00 GMT).

Блокирането ще важи за цялата австралийска столична територия – дом на около 400 000 души – тъй като властите не знаят как заразеното лице е хванало вируса.  Жителите ще могат да напускат домовете си само по съществени причини. Съобщава се за опашки в супермаркетите с наближаването на затварянето.

Австралия се бори да се пребори със силно заразния щам Делта, който доведе до това, че два от най-големите градове в страната – Сидни и Мелбърн – влизат в строги блокировки.

Големи части от Нов Южен Уелс са заключени, а във Виктория има подобни ограничения за Мелбърн поне още седмица.

Могат да бъдат извикани допълнителни военни подкрепления, за да се гарантира спазването на правилата за блокиране в Сидни, заяви правителството на щата Нов Южен Уелс. На медийна пресконференция премиерът на държавата Гладис Береджиклиан заяви:

“Ние се уверяваме, че няма да оставим подводен камък във връзка с допълнителните (военни) ресурси.”

Около 580 невъоръжени армейски служители вече помагат на полицията при изпълнението на заповедите за карантина в районите на Сидни. Въпреки седемте седмици на блокировки в Сидни, инфекциите остават близо до най-високите си стойности. Общо 345 нови локално придобити случая са регистрирани в Нов Южен Уелс в четвъртък, докато двама мъже на 90 години са починали.

По-малко от една четвърт от австралийците са ваксинирани. Въпреки избягването на най-лошото от пандемията, разочарованието от ограниченията доведе до няколко големи протести срещу новите правила за затваряне.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments