Австралия се очертава като „лош герой“ относно преговорите за климата на COP26

0
16
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Ако съюзниците на Австралия се тревожеха, че страната може да им създаде проблеми на предстоящите преговори за климата в Глазгоу, събитията от изминалата седмица не биха оставили никакво съмнение в съзнанието им. Както изглежда, това наистина ще се случи, пише „CNN“.

Миналия четвъртък австралийският министър-председател Скот Морисън почти потвърди информацията, че страната му е оказала натиск върху Обединеното кралство да се откаже от ключови ангажименти в областта на климата в двустранното им търговско споразумение. Той не показа никакви признаци на съжаление или смущение за това, че страната му е била „хваната в крачка“. Преди това, в понеделник, когато високопоставен служител на ООН предупреди, че бездействието на Австралия в областта на климата в крайна сметка ще доведе до хаос в нейната икономика, австралийският министър на ресурсите Кийт Пит отхвърли твърденията на ООН, като го нарече „чужд орган„, който трябва да се занимава единствено със своята работа. Министърът дори се похвали с плановете на Австралия да продължи да добива въглища и след 2030 г., което е шокиращо, предвид факта, че голяма част от развитите страни вече са напът да се откажат от използването на това вредно изкопаемо гориво.

Австралия става все по-изолирана от останалия свят главно поради своя упорит подход към климатичната криза. Лидери като американския пратеник по въпросите, свързани с климата, Джон Кери и председателят на Конференцията на ООН за климата (COP26) Алок Шарма до неотдавна бяха силно съсредоточени върху климатичните проблеми на Китай. Сега обаче Австралия се очертава като същинския „лош герой“ на предстоящите преговори.

Обединеното кралство също се превърна в обект на критики за това, че се подчинява на Австралия в двустранното търговско споразумение на страните, в което изрично се споменава за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. По повод на това британски високопоставен служител заяви, че Обединеното кралство е изпращало системни предупреждения до австралийското правителство да приеме по-сериозно климатичната кризата. Като част от стъпките, предприети от страната в тази посока беше отказът Морисън да вземе думата по време на изминалата срещата на високо равнище, известна като „Климатични амбиции“, проведена през декември миналата година. Тогава повече от 70 лидери присъстваха и обсъдиха спешните въпроси, а много от тях дадоха обещания за значително намаляване на вредните емисии на техните страни. Австралия все още не е дала такова конкретно обещание, след като пропусна крайния срок, определен за 31 юли тази година, който беше предвиден съгласно Парижкото споразумение.

Много делегати и експерти се опасяват, че Австралия може да повлияе негативно на постигнатия до момента напредък в областта на климата, както и да осуети предстоящите преговори в ключови области. По повод на тези опасения Шарма заяви, че предлага по време на конференцията светът да постави крайна дата за елиминирането на въглищата, като също така настоява правителствата да пренасочат ангажиментите си относно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса, достигайки нивата, наблюдавани от преди глобалното развитие на индустрията.  Коментарите от изминалата седмица обаче, отправени от австралийските лидери, предполагат, че те вероятно няма да поемат тези ангажименти.

Необходимо е да увеличим натиска върху партньори като Австралия.“, заяви пред CNN Питър Сийз, член на Европейския парламент от Германия. Той добави, че ще повдигне открито въпроса за бездействието на Австралия по отношение на климата по време на следващите дискусии в Европейския парламент. Сийз също така коментира, че логиката, която стои зад политиката на Австралия, е трудна за разбиране.

Австралия преживя опустошителни горски пожари през периода 2019-20 г., събития, като според учените вероятната причина за тях са предизвиканите от човека климатични промени. Неотдавнашният доклад на ООН, посветен на проблемите, свързани с климата установи, че Австралия вече изпитва повече екстремни температури и по-високо ниво на морското равнище от средното за света поради изменението на климата. Очаква се екстремната горещина, покачването на нивото на морското равнище и сушата да се увеличават в Австралия, колкото повече Земята се затопля.

Австралийското министерство на промишлеността, науката, енергетиката и ресурсите, което ръководи политиката на Австралия в областта на климатичните промени, все още не е отговорило на въпросите на CNN, изпратени в петък.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments