Австралия: Акула уби сърфист в туристическия курорт Гоулд Коуст

0
216
Акула
Снимка от Pixabay

Акула е ранила смъртоносно сърфист днес в района на бреговата ивица на австралийския град Голд Коуст. Нападението се е случило край плаж, където е имало защитни мрежи срещу акули, съобщиха служителите от бреговата охрана. Мъжът, на възраст около 50 години, е бил изнесен на брега от други сърфисти и спасители на територията на популярния плаж „Грийнмаунт“. По официални данни той е имал наранявания на крака. По-късно парамедиците са установили, че пострадалият вече е починал.

Този смъртен случай е едва втората фатална атака, нанесена от акула край един от 85-те плажа на Куинсланд, които са защитени от специални мрежи срещу акули от 1962 г. насам, съобщиха властите на щата. Мрежите срещу акули са окачени по посока успоредно на плажовете. Те са дълги 186 метра и дълбоки 6 метра. Акулите могат да плуват под тях и около краищата им.

До момента не са ясни подробности за акулата. Разследване на Сената през 2017 г. установи, че мрежите срещу акули в Куинсланд създават повече вреда, отколкото полза. Комитетът на Сената заяви, че мрежите дават на плажуващите фалшиво чувство за сигурност, като в същото време се улавят и убиват защитени морски видове, включително китове и костенурки.

Последното фатално нападение на акула в Австралия е на север от Гоулд Коуст, близо до остров Фрейзър на 4 юли тази година. Тогава 36-годишен рибар е починал часове след като е бил ухапан от акула по крака. Преди това – на 7 юни, 60-годишен сърфист също е загинал при нападение от 3-метрова бяла акула на незащитен плаж на юг от Голд Коуст край Кингслиф.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments