„Атоменергоремонт“ оттегли жалбата си срещу „Турски поток“ в България

0
204
"Турски поток". Снимка: turkstream.info
Снимка: turkstream.info

Фирмата „Атоменергоремонт“, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, е оттеглила жалбата си от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) срещу търга за строежа на разклонението на газопровода „Турски поток” през територията на България.

Жалбата бе подадена на 12 февруари и заради нея временно бе спряно провеждането на търга за изграждане на тръбопровода. Сега от регистъра на антимонополния орган става ясно, че на 21 февруари дружеството, което по принцип се занимава основно с ремонт и поддръжка на ядрено оборудване и често печели поръчки на АЕЦ „Козлодуй“, само е оттеглило жалбата си. Мотиви не се съобщават, но това означава, че процедурата ще бъде възобновена, като срокът за приемане на оферти ще бъде удължен.

Въпреки това строителството на мащабния газов проект може отново да се забави, тъй като в хода на процедурата с огромен бюджет неминуемо ще има още жалби. Което пък прави почти невъзможен плана на държавата да въведе тръбопровода в експлоатация през 2020 г. От тази дата „Булгартрансгаз“ трябва да започне да предоставя резервираните в края на 31 януари 2019 г. капацитети от бъдещата тръба.

Прогнозните инвестиционни разходи на проекта възлизат на 2.767 млрд. лв.

„Атоменергоремонт“ АД е свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който през различни офшорни компании държи собствеността на голяма част от въглищните мини в страната. Ковачки имаше и политически проект – партия „Лидер“, която бе свързвана с купуване на гласове. Собствеността на „Атоменергоремонт“ в Търговския регистър е заличена. Дружеството от години изпълнява обществени поръчки на АЕЦ „Козлодуй“, но не е участвало в газови проекти и не отговаря на изискванията на обществената поръчка за опит в тази сфера и вероятно жалбата му цели да пречи и бави търга.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments