КЗК временно спря търга за „Турски поток“ в България

0
85
"Турски поток". Снимка: turkstream.info
Снимка: turkstream.info

Търгът за проектиране, доставка на материали и построяване на тръбата на „Турски поток“ през България до Сърбия е временно спрян, съобщиха от „Булгартрансгаз“. Като причина се посочва подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалба от дружеството „Атоменергоремонт“. Жалбата е заради дадени от държавния газов оператор разяснения по процедурата за изграждането на линейния участък от газопровода между турско-българската и българо-сръбската граница, се казва в съобщението.

В края на януари министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви завършването на третата фаза на пазарния тест на проекта, след като бяха резервирани 100% от капацитета, обявен както на входа на България от Турция, така и на този от Сърбия. Цитирана от БНТ, Петкова уточни, че капацитетът е резервиран от руската „Газпром“, швейцарската МОТ (за която има съмнения, че е свързана с руския монополист) и българската „Булгартрансгаз“.

Министърът заяви, че се „гарантира по безспорен начин“ изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до тази инфраструктура. Малко по-късно държавната компания „Булгартрансгаз“ обяви, че е взела окончателно инвестиционно решение за осъществяване на проекта за разширение на газопреносната система и ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти.

Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2.767 млрд. лв.

На основание чл. 203, ал. 2 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), жалбоподателят „Атоменергоремонт“ се е възползвал от правната възможност да поиска налагане на временна мярка спиране хода на процедурата. КЗК е образувала в сряда производство по случая и ако отхвърли искането на спирането на търга, той ще бъде възобновен.

Срокът за подаване на оферти, който изтичаше на 15 февруари, ще бъдат удължен така, че да се спази изискването на чл. 28, ал. 5 от Правилника за прилагане на ЗОП, общата продължителност на всеки от сроковете, изтекли до момента на спирането на процедурата, заедно с новоопределените удължени срокове да не е по-кратка от първоначалния срок, определен от възложителя.

Забавянето пред избора на изпълнител на строежа вероятно ще се отрази върху срока за реализацията на газопровода, която трябва да приключи до 1 януари 2020 година. От тази дата „Булгартрансгаз“ трябва да започне да предоставя резервираните в края на 31 януари 2019 г. капацитети от бъдещата тръба.

За спирането на процедурата за „Турски поток“ до произнасянето на КЗК са уведомени всички потенциални участници да строят паралелната на северния (магистрален) газопровод инфраструктура, посочват от „Булгартрансгаз“.

Според публикуваните от газовия оператор в рамките на пазарния тест документи и проекта на договор за резервиране на капацитет в контракта има записано изрично условие, че при забавяне на реализацията на проекта държавната компания няма да дължи компенсации за това, но при установено изоставяне трябва да предупреди контрагентите си. Те от своя страна имат специално право да прекратят сключените договори до 1 април 2019 г. без никакви санкции и обезщетения, но трябва да уведомят предварително „Булгартрансгаз“ за решението си. Договорът за резервираните капацитети може да се прехвърля на трета страна и БТГ няма право да откаже, става ясно още от документацията.

Дали и с колко ще се забави строежът на „Турски поток“ у нас зависи не само от сегашното решение на КЗК по жалбата на „Атоменергоремонт“, а и от това дали процедурата няма да претърпи нови спирания заради други оплаквания от потенциални кандидати не само преди етапа на внасянето на офертите, както е сега, но и при бъдещия избор на изпълнител.

„Атоменергоремонт“ АД е свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който през различни офшорни компании държи собствеността на голяма част от въглищните мини в страната. Ковачки имаше и политически проект – партия „Лидер“, която бе свързвана с купуване на гласове. Собствеността на „Атоменергоремонт“ в Търговския регистър е заличена. Дружеството от години изпълнява обществени поръчки на АЕЦ „Козлодуй“, но не е участвало в газови проекти и не отговаря на изискванията на обществената поръчка за опит в тази сфера и вероятно жалбата му цели да пречи и бави търга.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments