Атанасовден е – празникът, който прогонва зимата: Обичаи и вярвания

Атанасовден е и празник на ковачите, железарите и ножарите

0
1085
Свети Атанасий Александрийски, Атанасовден
Свети Атанасий Александрийски. Снимка: Wikimedia Commons

На 18 януари православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики, един от великите богослови и архиепископ на Александрия. В българската народна традиция този ден е известен като Атанасовден и е свързан с множество обичаи и вярвания.

Именници на Атанасовден

На този ден празнуват всички, носещи имената Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото „Атанасиос“, което означава „безсмъртен“.

Традиции и обичаи

Според народните вярвания, на Атанасовден зимата започва да отстъпва. Смята се, че свети Атанас се качва на бял кон, облечен в копринена риза, и отива в планината, където се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Затова празникът е известен и като „Среди зима“.

На този ден се изпълняват различни ритуали за здраве и предпазване от болести. Жените месят питки, намазани с мед, които раздават на близки и съседи, за да омилостивят болестите, особено чумата и шарката . В някои райони се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава за здраве. Перата на птицата се запазват, тъй като се вярва, че имат лечебна сила.

Атанасовден е и празник на ковачите, железарите и ножарите, тъй като свети Атанас и свети Антон се считат за покровители на тези занаяти. Според легендата, двамата братя са първите ковачи, изобретили ковашките клещи, вдъхновени от формата на кучешките лапи.

Празнична трапеза

На празничната трапеза традиционно присъстват питка с мед, пълнена кокошка или пиле с ориз, както и свинско с бамя. Тези ястия се приготвят и споделят с близки и съседи в духа на празника.

Символика на празника

Атанасовден символизира прехода от зима към пролет и е свързан с надеждата за здраве и плодородие през настъпващата година. Празникът обединява християнски и народни вярвания, като подчертава значението на традициите и обичаите в българската култура.

Лесна рецепта! Хайдари – традиционна млечна разядка от Турция

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments