
Хайдари е традиционна турска разядка, която е изключително популярна в Мала Азия и Балканите. Името ѝ вероятно произлиза от турска дума, свързана с пастирите и планинския живот, което подсказва за натуралния ѝ произход. Разядката е характерна за турската кухня, която често включва млечни продукти и ароматни подправки. Тя се сервира като мезе и традиционно се приготвя с гъсто кисело мляко, чесън, сушени подправки и зехтин.
Популярността ѝ се разпростира и извън Турция, като хайдари е обичана в много страни от Балканите и Близкия изток. Една от най-големите предимства на хайдари е, че се приготвя бързо и лесно, а резултатът е невероятно вкусен. Разядката е чудесен избор както за предястие, така и като гарнитура към различни ястия.
Освен това, кремообразната текстура на киселото мляко, съчетана с пикантността на чесъна и червения пипер, създава неповторим вкус, който допълва както месни, така и вегетариански блюда.
Необходими продукти
За да приготвите хайдари, ще са ви нужни следните съставки:
250 г цедено кисело мляко или по-гъсто обикновено кисело мляко
100 г сирене /фета или друго твърдо сирене/
1 скилидка чесън /намачкана или ситно нарязана/
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка сушена мента
1 чаена лъжичка червен пипер /може да е пушен за по-дълбок вкус/
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка прясна мента за украса /по желание/
Начин на приготвяне:
– В купа смесете цеденото кисело мляко и натрошеното сирене, докато получите хомогенна смес.
– Добавете намачкания чесън, зехтина, сушената мента и червения пипер, след което разбъркайте добре.
– Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
– Покрийте купата и оставете хайдарито в хладилника за поне 30 минути, за да се смесят вкусовете.
– Преди сервиране украсете с пресни листа мента и поръсете с още малко червен пипер или зехтин.
– Поднесете с прясно изпечен хляб или топли питки.
Как да сервирате хайдари?
Хайдари може да се сервира по различни начини. Класическият вариант е да го поднесете с топъл хляб, лаваш или арабска питка. Можете да го използвате като дип, комбинирайки го със зеленчукови пръчици – моркови, краставици и чушки. Хайдари чудесно допълва печени меса, кебапи и скара, придавайки свежест и аромат на ястието.
Хайдари е лесна за приготвяне, вкусна и универсална разядка, която ще внесе ориенталски вкус и свежест на трапезата ви. Опитайте тази рецепта и се насладете на автентичния вкус на турската кухня.
Лесна и вкусна рецепта за цялото семейство! Пълнени картофи със сирене и яйца