Атанас Радев: Сглобката се тресе заради местните избори

0
22
Атанас Радев
Атанас Радев. Снимка: Скрийншот от видео на "България 24"

„В момента сглобката се тресе с оглед на местните избори, с оглед на законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Социологията показва, че ножицата между първите два политически субекта се е разширила – процентите на „Продължаваме промяната“ вървят надолу, докато на ГЕРБ се стабилизират“.

Това заяви пред „БНР“ политологът Атанас Радев, който коментира актуалната обстановка в страната.

Той прогнозира, че при ротацията на Мария Габриел ще видим доста по-висока разлика между първата и втората водеща партия в парламента .

Според него основен проблем в коалицията е, че между ГЕРБ и ПП-ДБ лиспва споразумение и ясен механизъм за сътрудничество и работа. Във връзка с реформата в службите той изрази мнение, че политическите мотиви са много и че се отличава как промените се правят заради човека.

Атанас Радев допълни, че България се е озовала в президентски модел на управление и в момента политиците в парламента се опитват да ограничат властта на държавния глава Румен Радев.

„Но да не пропускаме, че президентската институция има правомощия в различните власти с цел да балансира, да играе ролята на медиатор и мост“.

Той допълни, последствията от управлението на служебните кабинети са, че се вижда как моделът се накланя в друга посока и се прехвърлят свръхочаквания към президентската институция, за които не сме гласували.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments