Атанас Пеканов: Няма да бъдат орязвани пенсиите и социалните помощи

0
11
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

Няма да бъдат орязвани пенсии, данъчни облекчения и социални помощи, твърдо заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пред „NOVA“ той уточни, че България трябва да върви в посока повишаване на доходите и именно това е стъпката, „която редовният кабинет предприе“. За 2022 г. бюджетът вече е приет, а за идната година предстои да бъде предложен в края на октомври.

Пеканов отправи призив към бъдещия кабинет за възможно най-скоростно приемане на реформите, които Европа настоява да бъдат направени. По негови думи най-проблемни теми са върховенството на закона и енергетиката. В тази насока са били заложени промени, които тепърва предстои да бъдат изпълнени. За да се случи това е нужно да се предприемат мерки в сферата на правосъдието. Предстои дната седмица ще се представят предложения от служебното правителство в тази насока. Те се състоят от общо 11 законопроекта.

Вицепремиерът добави, че се очаква страната да получи най-малко 500 милиона евро финансиране от Брюксел заради енергийната криза. Приготвя се в момента документацията, с която България да поиска от фонд „Солидарност” 130 милиона евро. С тях ще бъдат подпомогнати пострадалите от наводненията в Карловско.

Парите ще бъдат насочени за възстановяване на домовете и инфраструктурата в региона, допълни още Атанас Пеканов. Полагат се всички нужни усилия от страна на регионалното министерство по искането на тази финансова подкрепа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments