Астероиден прах е предизвикал експлозия в примитивния живот на Земята

0
204
Снимка: Charl Vera/Pixabay
Снимка: Charl Vera/Pixabay

Огромен прашен облак, преминал през древната Слънчева система, е изпратил Земята в мини ледников период, който е предизвикал експлозия в примитивния живот на планетата, според ново изследване, публикувано в Science Advances.

Облакът се е образувал, когато голям астероид е разбит на парчета при жесток сблъсък някъде между Марс и Юпитер преди близо половин милиард години.

Разрушаването на космическата скала е разпръснало толкова много прах във вътрешната Слънчева система, че е блокирало част от слънчевата светлина, падаща на Земята, твърдят изследователите. В резултат на това температурите са спаднали поне за 2 милиона години.

Тъй като охлаждането е продължило толкова дълго време, животът на Земята е имал време да се адаптира. И докато много видове са прекарали периода сравнителни незасегнати в по-топлите места в близост до екватора, други са се развили, за да се възползват максимално от оформените по-студени региони в света.

„За първи път беше показано, че прахът от разпадане на астероиди може да доведе до охлаждане, което да задейства ледена епоха на Земята“, казва Биргер Шмиц, професор по ядрена физика в университета в Лунд в Швеция, цитиран от в. „Гардиън“.

Доказателствата от скални образувания сочат, че Земята е преживяла необичайна, краткотрайна ледникова епоха преди около 466 милиона години. Спадът на температурата довел до образуването на огромна ледена покривка, който обхваща голяма част от планетата, намалявайки нивото на морето в световен мащаб. Периодът съвпада с очевиден скок в многообразието на живота на планетата, по-голямата част от който все още е в океаните.

Надявайки се да хвърлят светлина върху мистериозния ледников период, Шмиц и неговите колеги търсят доказателства в древни варовикови скали, изложени на места в Южна Швеция и близо до Санкт Петербург в Русия. Всъщност, търсят останки от астероида.

Изследователите използват киселина за разтварянето на повече от един тон варовикови скали на различна възраст от двете локации. Остатъчния материал показва, че след унищожаването на астероида, изобилието от частици, съответстващи на химическия му състав, се е увеличило между 1000 и 10 000 пъти. Нивата остават високи за следващите 2-4 млн. години. „Песъчинките идват с праха, така че когато видите увеличение при тях, знаете, че има увеличение на праха“, каза Шмиц.

По-нататъшни тестове върху древния варовик разкриват подобен скок в нивата на изотоп на хелия, който е част от слънчевия вятър. Изследователите смятат, че хелият е донесен на Земята, когато се е вградил в по-фините частици от космическия прах, докато са пътували през Слънчевата система.

„Можем да забележим, че този ледников период започна да се образува, когато прахът от разпадането (на астероида – бел.ред.) започва да пада на Земята“, каза Шмиц. Астероидът все още е източник на около една трета от метеоритите, които падат на Земята.

Учените наричат ​​очевидната експлозия в морския живот по това време „Голямото биоразнообразие от Ордовика“ (GOBE). Дейвид Харпър, палеонтолог от университета в Дъръм, който работи по проучването, заяви, че това е „най-зрелищният разцвет в морското многообразие в историята на живота“.

„Ледените епохи се свързват с големи вулканични изригвания, но за първи път екипът установи прах от астероиди като причина за глобалното охлаждане и голям скок в биоразнообразието, променило морските екосистеми завинаги“, добави той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments