АСП припомнят: Предучилищното образование е задължително за 4-годишните

0
325
Детска градина
Детска градина. Снимка: Pixabay

Предучилищното образование е задължително за 4-годишните деца след направените промени в Закона за училищното и предучилищното образование, припомнят от Агенцията за социалното подпомагане /АСП/. Родителите трябва да изберат някоя от формите – целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна, а държавата и общините са длъжни да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование.

До началото на учебната 2023–2024 г. общините са задължени да създадат нужните условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на децата от 4-годишна възраст. За стартиращата на 15-ти септември учебна година предучилищното образование е задължително за 4-годишните, но само в тези общини, осигурили условия за това, след взето решение на Общинския съвет.

Получаването на социални и семейни помощи е обвързано със задължително посещаване от децата на подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи за задължително предучилищно образование. В тази връзка при предоставяне на социални и семейни помощидирекции „Социално подпомагане“ ще следят за посещаемостта в групите за предучилищно образование на децата, навършили 4 години. Това се отнася само за общините, в които това е задължително след решение на Общинския съвет.

Информация за децата, записани в групите за задължително предучилищно образование в общинските и държавни заведения (детски градини и училища), се предоставя на Агенцията за социално подпомагане от Просветното министерство чрез автоматизиран програмен обмен на данни по силата на сключено Споразумение за сътрудничество.

Списък на общините, които към 15 септември са приели задължително предучилищно образование за 4-годишните деца с решение на Общинския съвет, можете да видите ТУК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments