Асен Василев: Върнахме Спецов и Тонев, защото могат да събират данъци и акцизи

0
44
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: "Продължаваме промяната"

„Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи.  Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година и при 18% инфлация плюс ръст на брутния вътрешен продукт /БВП/, събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%.“

Това заяви  министърът на финансите Асен Василе по повод вчерашното решение на ведомството да върне Румен Спецов и Павел Тонев начело на Националната агенция за приходите /НАП/ и Агенция „Митници“. Тяхната основна задача е да бъдат увеличени приходите, тъй като според Василев в момента те не са задоволителни. 

Новият финансов министър заяви още, че не се притеснява от коментарите за политически назначения, тъй като резултатите на Спецов и Тонев говорят сами по себе си за тяхната работа. Той припомни, че през миналата година този екип е успял събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото е било заложено в заварения бюджет.

„Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост, въпреки увеличението на разходите над приходите в Народното събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на числена основа, 0,8% на касова основа“

Той припомни, че през тази година сме свидетели на голямо изоставане в събираемостта в Агенция „Митници“, като засега се очертава да бъдат събрани с близо 1,5 млрд. лева по-малко в сравнение с предходната година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments