Асен Василев: Почти невъзможно е площадката на АЕЦ „Белене“ да се лицензира отново

0
214
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

След нововъведените изисквания и случилото се във „Фокушима“ е почти невъзможно е да бъде отново лицензирана площадката на АЕЦ „Белене“. Това заяви в ефира на „bTV“ бившият служебен министър на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Ядрената енергетика у нас обаче трябва да бъде продължена, продължи той. Най-изгодният начин това да се случи е да се реализират удължения на срока на годност на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. На площадката там трябва да се мисли и за допълнителни мощности. 

Василев разказа за някои от предприетите мерки по отношение на цените на енергоносителите у нас. С 84 милиона лева бе увеличена програмата за енергийни помощи, а ремонтът на „Чаира“, където 3 от общо четирите помпи не работеха, бе забързан още през юли. 

„Това е най-евтината електроенергия, която получаваме след АЕЦ. Освен това – завършването на българо-гръцката газова връзка, остава поставянето само на линейни тръби“ и прогнозите са трасето да бъде готово до края на тази година, разясни Василев.

Ако нещата не вървят по план, неустойките започват да текат от 1 януари и те са в размер на 90 хиляди евро на ден към фирмата, отговорна за обекта, допълни финансистът.

Във връзка с проблемите по отношение на забавените плащания на „Автомагистрали – Черно море“, харвардският възпитаник е на мнение, че Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ има финансовата възможност да се разплати, но трябва да се намери начин без да бъде нарушен Законът за обществените поръчки парите да стигнат до фирмите.

Асен Василев е категоричен, че „договорите са направени по изключително порочен начин“ и „има сключен договор за обществена поръчка за 20 млн. лева и направени възлагания и свършена работа за 200 млн. лева“.

Вследствие на това, подчерта бившият служебен министър, „договорът може да се анексира до 50%, но всичко оттам нататък е незаконно. Направено е незаконно възлагане, дали сме УС на АПИ на прокурор, защото това е абсолютно незаконно. Докато този договор не се изправи, няма как на тези хора да им бъде платено“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments