Археолози отново проучват хронологията на обитаването в пещера „Магурата“

0
577
Пещера "Магурата"
Пещера "Магурата". Снимка: Регионален исторически музей-Видин

Подновиха археологическите проучвания в пещера „Магурата“ край село видинското село Рабиша. През годините там са извършани отделни кратки проучвания през 1961, 1971, 1975, 1994, 2011 и 2012 година.

Усилията на археолозите сега са съсредоточени върху северната част на галерия „Подмола“, където се прави сондаж. Това стана ясно от думите на ръководителя на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей-Видин д-р Ваня Ставрева пред „БТА“.

Идеята е да се даде старт на систематични археологически проучвания, които да се провеждат всяка година.  Археолозите ще опитат да съберат нов емпиричен материал за прецизиране на хронологията на обитаването на пещерата. Д-р Ваня Ставрева поясни, че в момента се работи активно в най-горния културен пласт от холоцена.

„Разкрили сме запазени археологически структури от ранната бронзова епоха, имаме керамични, костени и кремъчни находки. Голямата ни цел е да направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация, но за това са необходими дългосрочни проучвания“.

В момента се проучва участък, в който до този момент не са провеждани разкопки. Вече са взети проби за радиовъглеродно датиране, което ще бъде направено в чужбина. Събрани са материали за палеоботаническо и палеозооложко изследване. Очаква се най-любопитните да бъдат експонирани в Историческия музей в Белоградчик, където ще могат да бъдат разгледани от посетителите. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments