Археолози откриха на Перперикон огромен мавзолей ротонда от VI век

0
148
Перперикон
Снимка: Скрийншот от "NOVA"

Археолози откриха уникален кръгъл мавзолей от времето на император Юстиниан Велики в района на „Перперикон“. Находката е на проф. Николай Овчаров и екипа му, съобщиха от „NOVA“.

Смята се, че църквата е от времето, когато Юстиниан е създал „Света София“ в Истанбул и датира от 6-и век. Тя е най-голямата разкрита такава в Родопите – с близо 8-метров диаметър на кръга. Смятат, че става въпрос за мавзолей с предверие от едната страна. Открита е не само църквата, като археолозита обясниха, че става въпрос за монументален комплекс с няколко разкрити вече сгради. 

Попаднали са на няколко просторни сгради със зали, частично изсечени в скалния масив. Както било характерно за раннохристиянския период, комплексът се състоял от множество взаимносвързани сгради.

Екипът е доволен от откритието си, защото са предполагали, че ще открият нещо там. Надявали са се да попаднат на богатите резиденции на епископите на целите Родопи, чиито център е бил именно Перперикон през 6-и век. Радват се, че двумесечният им труд се е увенчал с успех. Предстояли им и други разкрития, но не са убедени, че годината ще им стигне за всичко.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments