Арестуваха мъж, близък до Джулиан Асандж

0
35
Ола Бини
Снимка: Туитър

Мъж, тясно свързан със съоснователя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, е бил арестуван, докато се е опитвал да напусне Еквадор, съобщи „БиБиСи“. Министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо не назова името му, но заяви, че е бил задържан с „цели за разследването“.

Неназован държавен служител коментира за „Асошиейтед прес“, че става въпрос за Ола Бини, шведски разработчик на софтуер. Новината за това идва часове след като Асандж беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон.

„Човек, близък до „Уикилийкс“, който живее в Еквадор, беше арестуван днес следобед, докато се е готвел да пътува до Япония“, заяви министърът на вътрешните работи на Еквадор късно вечерта в четвъртък.

Мъжът е живеел в Еквадор в продължение на няколко години и често е пътувал до посолството на Еквадор в Лондон, където беше отседнал Асандж.

„Той беше задържан заради целите на разследването“, поясни министърът на вътрешните работи.

Еквадорският служител, който даде изявление при условие за анонимност, казал още на „Асошиейтед прес“, че Бини е бил арестуван на летище Кито. След като новината за ареста беше разпространена, приятели и колеги на мъжа, изразиха загриженост в социалните мрежи.

„Много съм загрижен да чуя, че е бил арестуван. Той е силен защитник и разработчик, който поддържа неприкосновеността на личния живот, а и не е успял да говори с никакви адвокати“, пише Мартин Фаулър, базиран в САЩ компютърен програмист.

По време на пресконференцията в четвъртък, министър Ромо съобщи, че човек с тесни връзки до „Уикилийкс“ живеел в Еквадор.

В отговор Бини е написал в „Туитър“, че се „води лов на вещици“.


Какво се случи вчера?

Еквадор оттегли убежището на Асандж в четвъртък (11.04.2019 г.), а от полицията съобщиха, че са били поканени в посолството, за да го арестуват.

Джулиан Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция по случай за сексуално насилие, който оттогава е прекратен.


Президентът на Еквадор Ленин Морено заяви, че страната „е достигнала границата си по поведението на Асандж“. Налице е и дългогодишен спор между властите на Еквадор и Асандж за това, което той е бил и не му е било позволено да прави в посолството.

След като беше арестуван, Асандж е бил заведен в централния лондонски съд, където е бил признат за виновен, че през 2012 г. не се е предал на съда. Освен това, той е изправен е пред обвинението на американските федерални власти, че е свързан с едно от най-големите изтичания на държавни тайни.


 

Обединеното кралство ще реши дали Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ. Адвокатът му заяви, че ще се борят срещу това искане, тъй като го поставя „опасен прецедент за журналисти, лица, подаващи сигнали за нередности, и други журналистически източници, които САЩ може да иска да преследва в бъдеще“.

Хронология: Сагата с Джулиан Асанж

 • Август 2010 г. – Шведската прокуратура за първи път издава заповед за ареста на Асандж. В нея се казва, че има две отделни обвинения – едно за изнасилване и едно за насилие. Асандж твърди, че твърденията са „без основание“.
 • Декември 2010 г. – Асандж е бил арестуван в Лондон и освободен при втори опит.
 • Май 2012 г. – Върховният съд на Обединеното кралство постановява, че Асандж трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се разпита за твърденията за изнасилване.
 • Юни 2012 г. – Асандж влиза в посолствота на Еквадор в Лондон.
 • Август 2012 г. – Еквадор предоставя убежище на Асандж, твърдейки, че има опасения, че правата му могат да бъдат нарушени, ако бъде екстрадиран.
 • Август 2015 г. – Шведските прокурори изоставят разследването си по двете твърдения – за сексуално насилие и за принуда, защото е изтекло времето, през което е трябвало да го разпитат. Той обаче все още е изправен пред по-сериозното обвинение в изнасилване.
 • Октомври 2015 г. – От полицията съобщава, че офицерите им вече няма да бъдат разположени пред посолството на Еквадор в Лондон.
 • Февруари 2016 – По време на заседание на ООН се постановява, че Асандж е бил „произволно задържан“ от британските и шведските власти от 2010 г.
 • Май 2017 г. – Директорът на прокуратурата на Швеция съобщава, че разследването за изнасилване на Асандж е прекратено.
 • Юли 2018 г. – Обединеното кралство и Еквадор потвърждават, че провеждат разговори за съдбата на Асандж.
 • Октомври 2018 г. – Асандж получава набор от правила, които трябва да спазва в еквадорското посолство в Лондон. След това той предприема правни действия срещу правителството на Еквадор.
 • Декември 2018 – адвокатът на Асанж отхвърля споразумение, обявено от президента на Еквадор, за да напусне посолството на Еквадор.
 • Февруари 2019 – Австралия предоставя на Асандж нов паспорт на фона на опасенията, че Еквадор може да сложи край на своето убежище.
 • Април 2019 г. – Полицията го арестува за „невъзможност да се предаде на съда“ по заповед, издадена през 2012 г.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от