Ангелов: Има бум на желаещи да се ваксинират от първа и втора фаза

0
54
Костадин Ангелов
Костадин Ангелов. Снимка: Искра.бг

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че в момента се наблюдава бум на желаещите да се ваксинират от първа и втора фаза. Това са медиците и учителите. Затова се пренасочват ваксини на там. За Ангелов било важно хората да бъдат убедени да се имунизират, предаде „DarikNews“.

Министърът изнесе данни, според които в момента процентът на желаещите е достигнал 63 на сто. Ако той се запази, до лятото щял да се постигне колективен имунитет на населението срещу коронавирусната инфекция.

По думите на Ангелов през април се очаква у нас да има много повече ваксини и хората вече да могат да избират препарата, който да им бъде поставен. Министърът беше категоричен, че тези, които са се ваксинирали, не боледуват. При някои от тях има лека клинична картина като хрема и болки в гърлото, но няма опасност за тяхното здраве или за живота им.

Той каза още при посещението си днес в Сливен, че ще издаде заповед всички дихателни апарати в страната да бъдат поставени до болничните легла, за да са в готовност.

По отношението на ситуацията в Сливен министърът съобщи, че заетите към този момент легла са 130. Наблюдавала се тенденция на заразяване на цели семейства, но по неговите думи областта щяла да се справи със заразата. Това, от което имало нужда, е „Ремдесивир“. Медикаментът щял да пристигне в България в понеделник.
Ангелов каза още, че е видял в болницата много млади хора. Както и млади хора, които помагат. Затова той благодари на лекарите, медицинските сестри и санитарите за техните грижи за пациентите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments