Ангел Стоев: Стартира възстановяване на наводнените селища, 2 комисии описват щетите

Приемат се документи за обезщетение на земеделци, предстои възстановяване на водоподаването

0
22
Наводнение в Богдан
Наводнение в Богдан. Снимка: Сухопътни войски\Land Forces, Facebook

„Започна възстановяване на наводнените селища, 2 комисии започват да описват щетите по домовете и инфраструктурата. Но най-важно е, че успяхме да спасим хората. Нямаме нито един загинал и пострадал при това широкомащабно бедствие, благодарение на активната подкрепа на армията. Използвахме 2 хеликоптера, за да евакуираме хората. Включихме и лодки от пожарната. Много благодаря и на Столична община, че ни изпрати три много добре подготвени екипа, които спасиха половината хора. Включиха се много активно военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, както и много доброволци.“

Това коментира областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Вчера той даде отчет след тежките наводнения, при които пострадаха населени места от 3 общини – Карлово, Калояново и „Марица“. В брифинга се включиха още кметът на Карлово Емил Кабаиванов, аграрният министър Явор Гечев, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев, директорът на РДПБЗН-Пловдив комисар Георги Мангараков и командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков, както и ръководителите на РЗИ-Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните-Пловдив и „Напоителни системи“-Пловдив.

Успоредно със спасителните акции върви и вторият етап от координираната работа за осигуряване на подслон на хората, чиито домове пострадала тежко. Те са настанени в кметството на Слатина65 души, в кметството на село Каравелово15 души и 6 души в болницата на Карлово. Останалата част са настанени при свои роднини и приятели, няма хора без осигурен подслон. БЧК осигури 350 00 бутилки по 1.5 л. вода, защото водоснабдяването в бедстващите населени места е прекъснато.

„Започнахме и третия етап, който е свързан с дейности по разчистване, ремонти, обезопасяване. Искаме да избегнем зарази и епидемии, необходимо е да се вземат адекватни мерки и затова са тук директорите на РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив“, подчерта още областният управител Стоев и съобщи още, че е възстановен мостът между село Богдан към село Московец. Малкият мост в Каравелово, който свързва двете части на селото, също е възстановен. Работи се за изграждане на временни мостове и се очаква да бъде възстановен пътят между Дъбене и Войнягово. Областният управител благодари на представителите на българската армия в лицето на 61-ва Стрямска бригада, Авиобазата в Граф Игнатиево и инженерният полк в Пловдив, както и на пожарникарите от РДПБЗН и много доброволци.

„Огромна благодарност към хората, които отделят от личното си време и с голямо сърце се включват във възстановителните дейности. Правим организация с общините, за да ги използваме максимално ефективно.“

По отношение на техниката той съобщи, че има налична, но не всички машини могат да се използват в момента, защото водата продължава да се отича, има рядка кал, в която те могат да затънат. Към момента в село Каравелово работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 войника с 5 резачки. В село Богдан, което беше откъснато от света, има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен трактор, 20 доброволци, 93 войници с още един багер и 4 резачки. В село Слатина в момента има 3 багера, 2 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войника, които разполагат с един багер и четири резачки. От Горското стопанство в Смолян са изпратили 2 камиона с щипки и два багера, „Напоителни системи“ – Сливен са предоставили мощен багер, който вече работи по възстановяването на дигата край Трилистник.

„Много фирми също са готови да ни предоставят техника, която ние ще преценим къде и как да включим, така че утре със сигурност на терен ще има два пъти повече машини“, допълни областният управител.

За водоснабдяването Стоев обясни, че има проблеми, но увери, че ВиК-Пловдив работи активно по въпроса: „Държа да бъда уведомяван за всеки постигнат успех.“

Според последните данни от ВиК-Пловдив в селата Розино и Климент се работи по проблемните участъци и до края на вчерашния ден водоснабдяването трябваше да бъде възстановено. Поради заливане на Помпена станция Богдан-Каравелово и Помпена станция Слатина все още няма достъп до тях, но след оттичане на високите води ще започне работа по отстраняването на авариралите съоръжения. На ПС Дъбене 1 в момента се работи по отстраняване на аварията и възстановяване на водоснабдяването. До края на вчерашния ден трябваше да се възстанови цялостното водоснабдяване на Карлово.

„Най-късно след 2 дни (6 септември) водоснабдяването ще бъде възстановено, но по-важното е какво ще е качеството на водата. Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите“, заяви Стоев.

За загиналите животни той посочи, че те ще бъдат събрани и унищожени по надлежния ред:

„Със старши комисар Балев, директорът на ОД на МВР, работим много ефективно, създадена е организация да се охраняват къщите и да не се допуснат кражби. Към местните управления се присъединяват полицаи от Пловдив, които да подпомогнат работата по охраната на имуществото на хората.“

Областният управител на Пловдив съобщи, че от понеделник, 5 септември, работа на терен започват две комисии. Първата е комисия по социално подпомагане, която може да отпусне помощ на пострадалите в размер на половин работна заплата. Втората комисия ще оглежда щетите по инфраструктурата и ще състави съответните протоколи, за да направи план-сметка, уточни още Стоев. По думите му той има уверението на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е председател на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, че ще я свика веднага, след като общините внесат своите документи. Областният управител заяви още, че с министъра на земеделието Явор Гечев, който също бе на място в бедстващите райони, са обсъдили подпомагането на земеделските стопани. Вече е създадена организация и в рамките на 10 дни пострадалите стопани ще могат да подадат своите заявления за обезщетения.

„Държавата в лицето на президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на отбраната Димитър Стоянов, е напълно ангажирана и имаме подкрепата на най-високо ниво. Виждате, че всички институции са мобилизирани.“

Той подчерта, че има и пълната подкрепа на началника на отбраната ген. Емил Евтимов.

„Бедствието трудно можеше да бъде предотвратено при този обилен дъжд. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа“, коментира министър Гечев.

По последни данни от НИМХ са паднали 200 литра на квадратен метър, което се случва много рядко.

„Представете си 25-26 кв. км водосбор по 200 литра за 4 часа. Това са по два бидона на квадратен метър и това по пътя да има язовири“, обясни образно министърът и отбеляза, че проверката ще продължи и ако има и най-малко съмнение дори за неправилни действия, то те ще бъдат обявени публично и ще бъдат взети незабавни мерки. Тече разследване, което ще каже дали има виновни за потопа и ако има, те ще бъдат наказани. По разпореждане на Явор Гечев вече е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово.

„До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села – Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ“, заяви министърът на земеделието.

Провежданата сеч е с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателна сеч, заяви Стоев. По думите му там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 метър. Голяма част от планираната сеч не е приключила, като всички действия са в съответствие с 10-годишния план, който е изготвен според изискванията на действащото горско и екологично законодателство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments