Американски сенатори изпратиха военен самолет до Тайван, за да обявят дарение на ваксини. Пекин прие акта като голяма провокация

0
42
Боен самолет
Снимка: Pixabay

Тайван най-накрая получи така необходимата помощ от Съединените щати за борба със спираловидното огнище на коронавирус, пише “CNN”. Но Пекин разчете жеста като основна провокация, която рискува да ескалира както отношенията между проливите, така и между САЩ и Китай.

Делегация от американски сенатори посети Тайван вчерта сутринта местно време, за да обяви дарението на 750 000 дози ваксина срещу COVID-19. Тайванският президент Цай Инг-вен нарече ваксините „своевременен дъжд“ за острова, който е ваксинирал само 3% от населението си и в събота регистрира най-високия си дневен брой жертви от коронавирус с 37 смъртни случая. По време на тричасовото посещение сенатор Тами Дъкуърт заяви:

“За Съединените щати беше изключително важно Тайван да бъде включен в първата група, която ще получи ваксини, защото ние признаваме спешната ви нужда и ценим това партньорство.”

Дарението вероятно ще предизвика гнева на Пекин, който е сдържал очевидния отказ на Тайпе да приеме предложението за китайски коронавирусни ваксини. Тайпе, от друга страна, обвини Пекин, че блокира усилията му за международно закупуване на ваксини, вместо да се опитва да помогне. Когато произнасяше своите приветствени думи към посетителите на САЩ в неделя, тайванският външен министър Джоузеф Ву отново разкритикува Пекин:

“Докато правим всичко възможно да внасяме ваксини, трябва да преодолеем препятствията, за да гарантираме, че тези животоспасяващи лекарства се доставят без проблеми от Пекин. Тайван не е непознат за този вид препятствия.”

Но най-големият трън в очите на Пекин може би не са коментарите на Ву или самата сделка за даряване на ваксини, а американският военен самолет, паркиран на пистатаАмериканската делегация пристигна на тайванското летище Соншан с товарен самолет C-17 Globemaster III на Военновъздушните сили на САЩ – основен стратегически самолет за американските военни.

Преди това американски служители и политици са летели до Тайван с C-40, военна версия на търговския самолет Boeing 737, съобщава централната агенция за новини в Тайван. Присъствието на американски военнотранспортен самолет, способен да транспортира войски и товари – включително артилерия, бойни танкове и хеликоптери – в Тайван вероятно ще предизвика смут в отговор на Пекин. Вече държавният националистически таблоид „Глобал Таймс“ се нахвърли върху необичайния избор на самолети. В редакторския коментар от неделя се казва:

“Те искат да направят кацането на C-17 на острова факт, който трябва да бъде приет от континента, проправяйки път на САЩ и Тайван за по-нататъшно ескалиране на тайното им споразумение.”

В отделен доклад вестникът цитира Лу Ксианг, експерт по международни отношения от подкрепяния от правителството мозъчен тръст, който казва, че посещението е „най-сериозната провокация“ от САЩ, откакто Байдън е встъпил в длъжност, и че континенталната част “няма да седи безучастно”.

Преди това китайските държавни медии заплашиха срещу присъствието на американски военни самолети в Тайван с война. Миналия август, на фона на съобщения, че шпионски самолет на американския флот може да е излетял от Тайван, Global Times заяви, че Тайпе и Вашингтон „си играят с огъня“. В в редакционна статия от 31 август се казва:

“Ако островът е уредил излитане и кацане на американски военни самолети, той преминава червената линия на континенталната част на Китай, за да защити националното единство. Това ще бъде много сериозно действие.”

И още:

“Ако континентът има убедителни доказателства, той може да унищожи съответното летище на острова и кацащите там американски военни самолети – по този начин ще започне война в Тайванския проток.”

В редакционната си статия от неделя обаче „Глобал Таймс“ изглежда смекчи военните си коментарри, като вместо това призова за предпазливост в отговора на Пекин.

“Ние имаме действителната свобода да предприемаме действия, които смятаме за необходими. Това, което трябва да вземем предвид, е, че ефектите трябва да бъдат положителни, а политическите ползи трябва далеч да надвишават щетите.”

Бизнесът на Китай: Microsoft премахна изображенията на „Tank Man“ по повод годишнината на площад Тянанмън

Microsoft казва, че „човешка грешка“ е накарала своята търсачка да блокира изображения и видеоклипове на „Tank Man“. Снимките бяха свалени в световен мащаб от Bing в петък – 32-ата годишнина от жестоките репресии на Китай за продемократични демонстрации на и около пекинския площад Тянанмън. „Tank Man“ се отнася до неидентифициран протестиращ, който се противопостави на колона от танкове, настъпващи на площада. Изображенията от срещата станаха емблематични.

Говорител на Microsoft заяви, че са били извадени офлайн по погрешка. Изображенията се появиха отново по света – извън Китай – в събота.

Bing, за разлика от основните си конкуренти, включително Google, работи в континентален Китай. Това означава, че Microsoft е принудена да цензурира резултатите от търсенето за китайски потребители, според китайския закон – особено изображения и информация за протестите на площад Тянанмън и последвалите убийства. Китайската интернет цензура обикновено нараства през седмиците, малко преди годишнината от събитието.

Стотици хора бяха убити на 4 юни 1989 г. в централната част на Пекин. Клането породи заглавия по целия свят – както и изображения като тези на „Tank Man“.

Въпреки че китайската цензура обикновено се отнася само в нейните граници, случайното глобално сваляне на Microsoft не е първият случай, когато информацията на площад Тянанмън е блокирана извън континентален Китай от чужда компания.

През декември ФБР обвини бивш служител на Zoom, че е участвал в схема за цензура на събранията от името на китайското правителство. Твърди се, че жителите на Синдзян Джин и негови събратя са прекратили поне четири видеосрещи в чест на 31-ата годишнина от клането на площад Тянанмън през юни миналата година. Повечето от срещите бяха добре организирани и присъстваха американски участници, някои от които бяха дисиденти, участвали и оцелели през протестите през 1989 г., каза ФБР.

Яростта на Пекин от позицията на Уйгур

Базираният в Лондон „народен трибунал“, който има за цел да разследва дали предполагаемите нарушения на права в Китай срещу уйгур и други малцинствени групи представляват геноцид, ще завърши първото си заседание в понеделник. Независимият трибунал, съставен от адвокати, академици и бизнесмени, изслуша десетки свидетели в продължение на четири дни, в които те споделяха своите мъчителни показания, описващи подробно масови задържания, вазектомии и сексуално насилие от страна на китайското правителство.

Въпреки че самият орган няма държавна подкрепа или правомощия да налага санкции на Китай, той предизвика яростен отговор от Пекин, като говорителят на външното министерство Уан Уенбин определи изслушванията като „антикитайски фарс“ и „обида на закона”.

Китайските държавни медии също засилиха критиките си, като националистическият таблоид Global Times публикува поне пет отделни статии за трибунала, включително коментар, който определи изслушванията като “марионетка” на “големите западни сили”.

Трибуналът отдавна е в обсега на Пекин. Това беше един от четирите британски субекта, санкционирани от китайското правителство повече от два месеца, преди да бъде изслушано първото обвинение. Председателят на трибунала и бивш водещ прокурор на процеса срещу бившия сръбски президент Слободан Милошевич Джефри Ница също беше санкциониран.

Трибуналът е създаден по искане на Световния уйгурски конгрес – международна организация, съставена от уйгури в изгнание, и се очаква да произнесе решение дали китайското правителство е извършило геноцид срещу уйгури и други малцинствени групи в Синдзян след втори курс на изслушвания по-късно тази година.

През месеците от първоначалното обявяване на трибунала обаче няколко групи и правителства вече предприеха това решение. И администрацията на Тръмп, както и тази на Байдън определиха действията на Пекин в Синдзян като „геноцид“, докато парламентите в Канада, Холандия и Обединеното кралство гласуваха за необвързващи предложения, определящи действията на Пекин като такива. Независим доклад на повече от 50 световни експерти по международно право, геноцид и региона на Китай също стигна до това заключение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments