Американски прокурори разследват потенциалната схема на Белия дом за “помилване срещу подкуп”

0
77
Парична гаранция. Снимка: Pixabay.
Парична гаранция. Снимка: Pixabay

Министерството на правосъдието на САЩ разследва потенциално престъпление, свързано с насочване на пари към Белия дом в замяна на президентско помилване, сочат съдебни документи, разпечатани във Федералния съд, съобщава “Агенция Ройтерс”

Вчера американският окръжен съдия Берил Хауъл публикува изцяло редактирана заповед, която описва разследването, което тя нарича “подкуп за помилване”Около половината от документа с 18 страници беше затъмнен, като публично достъпната версия предоставяше малко подробности за предполагаемата схема и не назоваваше никой от потенциално замесените хора. Според него федералните прокурори във Вашингтон са заявили, че са получили доказателства за схема за подкуп, при която някой “би предложил значителен политически принос в замяна на президентско помилване или отмяна на присъдата”.

В заповедта се казва, че прокурорите разследват и “тайна схема за лобиране”, при която две неидентифицирани лица “са действали като лобисти на висши служители на Белия дом, без да спазват изискването за регистрация в Закона за оповестяване на лобизма”.

Служител на Министерството на правосъдието заяви, че никой държавен служител не е или не е бил обект на разследването. Министерството на правосъдието трябваше да поиска разрешението на Хауъл за преглед на определени имейли между адвокат и клиенти, които не бяха идентифицирани.

Хауъл уважи искането през август, като заяви, че привилегията адвокат-клиент не се прилага в този случай.  Прокурорите бяха заявили, че планират да “изправят” срещу съобщения три неназовани лица и да приключат разследването си.

Според заповедта на Хауъл правителствените следователи заявиха, че са иззели “над петдесет цифрови мултимедийни устройства, включително iPhone, iPad, лаптопи, палечни устройства и компютърни и външни твърди дискове”.

Президентите се радват на широка свобода съгласно конституцията на САЩ за опрощаване на хора, осъдени за федерални престъпления. Президентът Доналд Тръмп миналата седмица помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който два пъти се призна за виновен за лъжата на ФБР по време на разследването на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Това беше първото от очакваните помилвания през последните седмици на Тръмп в Белия дом.

Според заповедта на Хауъл, Министерството на правосъдието наскоро ѝ каза, че иска да предотврати разследването да стане публично достояние, тъй като подробно описва “лица и поведение”, които все още не са попаднали под опеката на обвинението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments