Ричард Алибегов (БАЗ): Служебният кабинет не е наясно за коя мярка говорят ресторантьорите

0
97
Ричард Алибегов
Снимка: Българска Асоциация на Заведенията - БАЗ, Фейсбук

Служебното правителство е замразило програмите, с които трябва да бъде подпомогнат ресторантьорския бранш заради COVID пандемията, твърдят от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

В писмо до медиите от Министерския съвет (МС) вчера изпратиха своята позиция по темата, окачествявайки обвиненията като неверни:

Съобщение до медиите
Скрийншот от съобщение до Искра.бг. Подател: МС

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов заяви пред „bTV“, че според него временният кабинет не е съвсем наясно за коя марка става въпрос, понеже за разглежданата от МС такава парите са били преведени още април 2020 година и процедурата е финализирана.

„Ние трябваше да кандидатстваме месец по месец – февруари за януари, март за февруари. Сега вечер изоставаме във времето – трябва да се кандидатства за март и април, но това трябваше да се случи преди две седмици. Социални мерки няма спрени. Мярката 60/60 и 80/20 работят“, уточни Алибегов.

Той и неговите колеги са поискали да разберат какво ще се случи и какво могат да очакват оттук нататък до края на календарната година, тъй като „бизнесът няма време да ви чака. Подайте ни ръка и в максимално кратки срокове ни кажете – можем ли да разчитаме на подкрепа от ваша страна и каква би била тя“

Ресторантьорите настояват незабавно да им бъдат изплатени въпросните 20%. По неизвестни за сектора причини – в началото на шестия месец собствениците на заведения все още не могат да кандидатстват за парите си за март и април

Председателят на Асоциацията каза още, че се очаква грантове по 150 000 за малките и средните предприятия вече 1 година и 3 месеца. Отделно е бил отпуснат гранд от 50 000 за адаптация на търговските звена към COVID-19.

Ричард Алибегов отбеляза, че ресторантьорският бранш е най-засегнат от кризата през последната над 1 година, тъй като заведенията не са функционирали месеци наред и са отворили врати последни, работейки на 50% от капацитета си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments