Алексей Навални е бил преместен от московския арест

0
72
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Facebook

Руският опозиционен лидер и антикорупционен активист Алексей Навални е бил преместен от следствения арест в Москва на неизвестно място, твърдят негови приближени. По техни думи той е бил отведен без предварително предупреждение и вероятно е изпратен в затворнически лагер, съобщи „BBC“.

По-рано този месец Съдът промени условната присъда за присвояване срещу Навални от 2014 г. в ефективна присъда. Обвиняемият беше убеден, че задържането му е политически мотивирано. Както е известно, понастоящем той е най-изявеният критик на руските власти и най-вече президента Владимир Путин.

През лятото Навални беше отровен с химически нервен агент в Сибир, а екип, провел независимо разследване по случая, твърди, че атаката е извършена от руски агенти по сигурността. Тогава опозиционерът изпадна в кома и беше откаран с въздушен транспорт до Германия, където се възстановяваше в продължение на дълго време. Той се завърна в Русия през януари, като още при пристигането си беше арестуван.

Този месец Съдът този констатира, че мъжът е нарушил условията на пробацията си по делото за присвояване и наложи ефективна присъда срещу него за срок от близо три години. Междувременно лидерите на ЕС осъдиха действията на руските власти срещу Навални и призоваха за незабавното му освобождаване.

Къде е той сега?

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев заяви, че е пристигнал в следствения арест, за да се срещне с клиента си, но служителите там са му обяснили, че задържаният вече не е там. Според защитника никой няма да предостави информация къде той е бил отведен опозиционният активист. Ева Меркачева, член на Московската обществена комисия, която защитава човешките права на задържаните, заяви пред агенция „AFP“, че е убедена, че Навални е изпратен в наказателна колония.

Междувременно спорът около решението на „Amnesty International“ да премахне статуса на „затворник на съвестта“ на Навални, на основание, че той е направил ксенофобски коментари в миналото, взе нов обрат. Руски шегобийци обявиха, че са „подмамили“ служители на правозащитната организация да признаят, че този ход „е причинил много щети„. Вован и Лексус, които от години заблуждават западните политици, пуснаха запис на 14-минутен видео разговор с Джули Верхаар, изпълняваща длъжността генерален секретар на Амнисти и двама други директори. Един от шегаджиите се e представил за Леонид Волков, дясната ръка на Навални. Истинският Леонид Волков отговори с публикация в социалната мрежа: „Честно казано, не ми се иска да го кажа, но този разговор според мен е достатъчен, за да се квалифицира ръководството на „Amnesty International“ като негодно да изпълнява длъжността си.“

През декември самият Навални също е провел телефонно обаждане, за да заблуди руски агент по сигурността, убеждавайки го да разкрие подробности за отравянето му с нервно-паралитичния агент „Новичок“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments