Алексей Навални ще бъде погребан в петък в Москва

0
28
Алексей Навални
Алексей Навални. Снимка: Алексей Навальный, Facebook

Алексей Навални ще бъде погребан на гробище в Москва в петък, потвърди говорител, цитиран от „BBC“. Службата ще се проведе на Борисовското гробище след прощална церемония в квартал „Марьино“.

Във вторник говорителката на опозиционния лидер каза, че екипът му се бори да намери погребален дом – като някои отказаха да проведат службата, когато разбраха за кого е тя.

Алексей Навални почина внезапно в арктически затвор по-рано този месец. Години наред той беше най-известният критик на Владимир Путин. Вдовицата на Алексей Юлия Навални, както и няколко световни лидери, директно обвиниха руския президент за смъртта му.

Първоначално екипът на Навални искаше погребението да се състои на 29 февруари, но „бързо стана ясно, че наоколо няма нито един човек, който да може да изкопае гроб в този ден“, според Иван Жданов, директор на Антикорупционната фондация на Алексей Навални. В X Жданов намекна, че причината за това е, че руският президент Владимир Путин трябва да направи годишното си обръщение към Федералното събрание в същия ден. Той написа:

„Кремъл разбира, че никой няма да се интересува от Путин и неговото обръщение в деня на сбогуването с Алексей.“

Той също така насърчи хората да пристигнат по-рано, „за да имат шанс да се сбогуват с Алексей“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments