Александър Дунчев: Може да се стигне до отстрел на мечката, тормозеща три села в Родопите

0
16
Александър Дунчев
Александър Дунчев. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Може да бъде отстреляна мечката, която тормози жителите на няколко родопски села. Това заяви пред „bTV“ изп. директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

Той разказа, че са били направени опити тя да бъде упоена и хваната, както и да бъде заловена чрез капани. За съжаление старанията не са довели до резултат, а служителите не смеят да я доближат, тъй като животното е настървено.

„Ако не успеем с всички алтернативни методи, търсим да направим и втори парк на танцуващи мечи. Ако не намерим място, има вариант за отстрел“, поясни Дунчев. Той констатира, че въпросната мечка е стара и нейното местонахождение се следи внимателно. 

Местните хора от селата Арда, Горна Арда и Могилица от над 20 дни се оплакват от набезите на животното, което е майка на две малки мечета. Тя влиза в оборите на селяните и избива домашните им животни.

Александър Дунчев коментира и не особено завидното състояние на ловните стопанства у нас. По негови думи инвестициите възлизат на над 50 милиона лева. Приходите обаче, отчита той, са едва 10 млн. лв., което се равнява на 80% загуба.

Специалистът е притеснен, че се наливат средства, които се „източват“ и „потъват“ по най-различни начини. Всичко това води след себе си до практическата невъзможност стопанството „да си кани партньори, ловци, международни гости, да се отстрелва законосъобразно дивеч“, изтъкна експертът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments