АКФ: Шумно започналото наказателно производство срещу Узунов и Бобоков е прекратено заради липса на престъпление

0
50
Антикорупционен фонд
Снимка: Антикорупционен фонд

Днес Софийската градска прокуратура /СГП/ съобщи, че е прекратила наказателното производство за престъпен сговор и престъпление по служба, водено срещу президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Междувременно СГП обяви, че продължава другото разследване за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, свързано с бизнесмена.

Производството, което е било прекратено, е започнато през лятото на 2020 година от вече закритата Специализирана прокуратура /СП/, като същината на обвинението срещу Узунов се изразява в това, че изпращал на Бобоков през мобилно приложение информация за политическия живот в Либия и Украйна и за развоя на военните действия в Либия. Целта му е била да набави за Бобоков облага, тъй като предоставяната информация му е била нужна за вземане на решения, които са свързани с икономическите му интереси в тези страни, посочват от Антикорупционния фонд /АКФ/. Според държавното обвинение от това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на служебна информация, уронване престижа на президентската институция и застрашаване на националната сигурност.

Започването на наказателното производство е широко медийно огласено от ръководството на прокуратурата, като обществеността е запозната с материали от разследването и в сградата на президентството шумно са извършени процесуално-следствени действия, обезпечени от въоръжени служители Бюрото по защита към главния прокурор.

След това бурно начало на разследването следва пълно затишие в продължение на почти 3 години до днес, когато с кратко съобщение от един абзац СГП информира, че прекратява производството поради несъставомерност на деянията на Узунов и Бобоков. Това означава, че от вече бившата СП е формулирано обвинение за нещо, което въобще не е никакво престъпление, коментират от АКФ.

Казусът е един от тези, които се следят в годишните мониторингови доклади на АКФ /последният доклад тук, казус 44/ за разследвания за предполагаема корупция по високите етажи на властта. Началото, развитието и краят му следват многократно повтарящ се по тези наказателни производства шаблон – гръмко медийно начало, след това затишие и окончателно приключване с извод, че няма извършено никакво престъпление. Разликата е, че обикновено крайният акт следва продължителен съдебен процес, а тук самата прокуратура финализира делото, добавят от Фонда.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments