Климатични промени: Китай се стреми към въглероден неутралитет до 2060 г.

0
145
Сграда на ООН
Сграда на ООН. Снимка: Pixabay

Китай ще се опита да овладее високото ниво на вредни емисии преди 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., обяви президентът Си Дзинпин. Той очерта стъпките на плана по време на своя реч чрез видеовръзка по повод Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Изявлението на Китай се разглежда като значителна стъпка в борбата срещу климатичните промени. Страната е най-големият източник на въглероден диоксид в света, отговорен за около 28% от глобалните емисии.

Тъй като глобалните преговори в областта на климата бяха временно замразени, а тазгодишната конференция на страните (COP26) беше отложена за 2021 г., очакванията за напредък по въпроса, разглеждан на Общото събрание на ООН не бяха оптимистични. Президентът на Китай обаче изненада присъстващите на срещата, като направи смело изявление относно плановете на страната си за борба с емисиите. Той призова всички страни да се опитат да върнат екологичния баланс на световната икономика, който беше нарушен вследствие на пандемията от COVID-19.

До този момент Китай обещаваше, че ще намали нивото на вредните си емисии най-късно до 2030 г., но избягваше да се ангажира с по-дългосрочни цели. Емисиите от Китай продължиха да нарастват през 2018 и 2019 г., дори когато голяма част от света започна да преустановява използването на изкопаемите горива. Макар че заради кризата, породена от COVID-19 тази пролет емисиите в страната намаляха с 25%, през юни те отново достигнаха предишните си стойности, тъй като заводите, работещи с въглища, както и други отрасли на тежката индустрия възобновиха дейността си.

Експертите смятат, че с настоящия си план китайският лидер се възползва от нежеланието на САЩ да се заеме с въпроса за климата. „Това показва интересът на Си да използва политиката в областта на климата за геополитически цели.“, обясни Ли Шуо, експерт по климатичните въпроси в Китай. Според него китайският президент отново е изненадал представителите на другите държави.

Има много въпроси относно изявлението на лидера, които засега остават без отговор, включително какво точно се разбира под въглероден неутралитет и какви действия ще предприеме страната, за да постигне това.

Днешното съобщение на президента Си Дзинпин, че Китай възнамерява да постигне въглероден неутралитет преди 2060 г., е голяма и важна новина – колкото по-близо до 2050 г. се случи това, толкова по-добре.“, заяви бившият преговарящ по климатичните въпроси от САЩ – Тод Стърн.

Повечето участници с събранието се съгласиха, че планът на  Китай е значителна стъпка, най-вече заради ролята на страната във финансирането на изкопаемите горива по света.

Китай е не само най-големият източник на емисии в света, но и най-големият финансов благодетел в областта на енергетиката, както и най-големият пазар, така че решенията на страната играят ключова роля в осъществяването на напредъка на останалия свят в прехода му от изкопаемите горива към алтернативните източници на енергия.“ заяви Ричард Блек, директор на Звеното за енергийно и климатично разузнаване, базирано във Великобритания. „Днешното изявление е и важен тласък за Европейския съюз, чиито лидери наскоро призоваха президента Си да предприеме точно тази стъпка като част от съвместния стремеж за намаляване на емисиите, показвайки, че международните мерки за ограничаване на ефекта на климатичните промени все още са налице, въпреки действията на Доналд Тръмп и президента на Бразилия Болсонаро при подготовката на предстоящата конференция, която ще се проведе в Глазгоу. „, добави той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments