Одобриха на първо четене и промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

0
159
Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Наред с промените в Закона за бюджета на Здравната осигурителна каса, днес на първо четене депутатите приеха и такива в закона за Държавното обществено осигуряване /ДОО/. Те предвиждат обезщетението за безработица да скочи от 9 на 12 лв.

104 от народните представители гласуваха „да“, един беше против и 3-ма се въздържаха.

В случай, че бъде приета и на второ четене, тази актуализация ще влезе в сила от 1 октомври и ще засегне над 30 хиляди души на месец. Това беше съобщено току-що на официалната страница на парламента. Около 12 000 000 лв., т.е. около 4 000 000 лв. на месец, ще бъдат необходими за обезпечаване на повишението на това обезщетение за период от 3 месеца. Увеличенията ще помогнат на безработните по-лесно да се справят с последиците, произтичащи от разпространението на коронавируса през последните месеци.

Наред с повишението на сумата, промените от законопроекта предвиждат срокът за получаване на парично обезщетение за безработица да се повиши от четири на седем месеца. Тази мярка повлияе положително на 13 000 и 15 000 лица средно на месец. Необходимият разход за период от три месеца възлиза около 2 млн. лв., в т.ч. около 500 000 лв. за ноември и 1 500 000 лв. за декември.

Общият допълнителен разход за двете промени за настоящата година е 14 000 000 лева. Не е необходимо да бъде извършвана корекция в разходите на Фонд „Безработица„, съответно на консолидирания бюджет на ДОО, уточняват от Министерски съвет.

С изменението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който влезе сила от 9 април тази година, общият размер на разходите на Фонд „Безработица“ беше вдигнат с 1 000 000, хиляди лева. От Министерския съвет допълват, че на база оценка за очакваното изпълнение на бюджета на ДОО към 31 юли събраните данни показват, че ще има средства за обезпечаване на увеличените разходи на фонд „Безработица“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments