Китайски софтуер за лицево разпознаване: Дори хора с маски могат да бъдат идентифицирани

0
478
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Китай е сред страните, които използват едни от най-развитите технологии за масово наблюдение, включително и в сферата на лицевото разпознаване, пише „Reuters“.

Вследствие на епидемия с коронавируса, избухнала в провинцията Хубей, все повече хора носят медицински маски, за да се предпазят от заразяване. Това се превръща във все по-голям проблем за масовото наблюдение. Компанията Hanwang Technology Ltd, позната още като Havon, твърди, че е разработила технология, която успешно да разпознава дори и хора, които носят маски.

“Ако системата се свърже с температурен сензор, ще може да измерва телесната температура на хората, да им идентифицира имената и да подаде сигнал, в случай че температурата е над 38 градуса”, коментира пред „Reuters“ вицепрезидентът на компанията Хуанг Лей.

Базираната в Пекин компания сподели, че екипът от 20 души е използвал технология, разработвана през последните 10 години, примерна база данни с шест милиона лица и много по-малка база данни с маскирани лица. Разработката по проекта е започнала през януари, когато е разгарът на епидемията с коронавируса, като системата бе пусната на пазара едва месец по-късно.

Решението съчетава два основни типа продукти, които са обединени от една обща технология. Първата платформа провежда “едноканално” разпознаване, което най-често се използва на места като входовете на офис сгради. Втората и далеч по-способна платформа е за “многоканално” разпознаване, което представлява съчетаване на данни от “множество камери за наблюдение”.

“Тя е способна да идентифицира човек сред тълпа от 30 души в рамките на една секунда”, коментира Хуанг.

“Дори и когато лицето е покрито с маска, системата работи с точност до 95%, което в голяма степен гарантира, че човекът ще бъде разпознат”, коментира още Хуанг, добавяйки, че точността при идентифицирането на немаскирани лица е 99,5%.

Ключова лицева информация

Не е учудващо, че сред големите клиенти на компанията е и Министерството на обществената сигурност, което управлява полицията. Използвайки технологията на Havon, ведомството ще може да използва изображения от собствената си база данни, за да идентифицира и локализира хора в реално време, твърди Хуанг.

“Системата е способна също да засича заподозрени лица или терористи, както и да изготвя доклади и да алармира”, добавя още той.

Системата обаче се затруднява да идентифицира лица, носещи маска и слънчеви очила, обясни Хуанг.

“В такива случай ключовата лицева информация се губи, което прави процесът много труден.”

Компанията има над 200 клиента в Пекин, които използват технологията, сред които е и полицията, като се очаква скоро да интегрира системата в още 20 китайски провинции. Към момента няма еднозначни реакции по темата от страна на китайските граждани.

При първоначалното прилагане на инструменти за масово наблюдение в борбата с коронавируса имаше известно недоволство в социалните мрежи. Сега обаче изглежда, че населението е склонно да приеме вмешателството в личното си пространство и дори да го приветства като средство за справяне с епидемията.

Към момента Havon обслужва предимно китайски клиенти, но компанията очаква засилващ се чуждестранен интерес, предвид разпространението на вируса в глобален мащаб.

“Технологията не е само в полза на китайския народ. В случай че се приложи в световен мащаб ще бъде в услуга на целия свят”, завърши Хуанг.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments