САЩ, Канада и редица европейски нации дискутират опасенияти си относно енергийната политика на Мексико

0
267
Знаме Мексико
Снимка: Pixabay

САЩ, Европейският Съюз, Канада и шест други европейски нации проведоха дискусия в Мексико Сити относно опасенията си от енергийната политика на Мексико, породени от натиска на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за по-ключова роля на страната в сектора, съобщиха източници на „Reuters“.

Необичайно голямата дипломатическа среща свидетелства доколко обезпокоени са най-големите чуждестранните инвеститори на Мексико от съпротивата на левия президент Лопес Обрадор срещу положената от предходно правителство енергийна политика.

Държавни представители на САЩ и редица европейски страни обсъдиха на затворени врата как енергийна политика на Мексико подкопава правните устои на договори на стойност милиарди долари, сключени от бившето управление на страната. Участниците не скриха страховете си от целенасочено изнудване и засягане на икономическите им интереси.

Мексиканското правителство отрича подобни твърдения, но коментира, че сключените от предходното правителство договори са в ущърб на страната и че търси възможност за предоговаряне на някои от условията.

В петъчната среща в Мексико Сити, на която домакин бе американското посолство, дипломати от Великобритания, Канада, Европейският Съюз, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания обсъдиха опасенията си и как да адресират президента Лопес Обрадор, споделиха пет независими източника на „Reuters“.

Потърсени за коментар, американското посолство отвърна, че не обсъжда дипломатическите си разговори, докато другите чуждестранни посолства не отговориха на молбата. Нито това стори управлението на Лопес Обрадор.

Все още няма разкрити детайли относно срещата, но е обсъждано дали разговорите да бъдат упоменати публично, коментира един от информаторите. Източниците на „Reuters“ пожелаха анонимност предвид чувствителното естество на темата.

Дипломатите коментираха, че има разминавания в представите на правителствата как следва да се отнесе проблема към Лопес Обрадор, така че да не се почувства притиснат, което да го подтикне към по-крайни мерки.

Лопес Обрадор се е зарекъл да засили ролята на страната в енергийния сектор, твърдейки че либерализацията на пазара, както и приватизацията на други сектори в исторически план, са страдали от хроничната социална несправедливост и насърчена корупция в Мексико.

Цялостните опасения относно икономическата политика на Лопес Обрадор забавиха инвестициите в Мексико през миналата година и допринесоха за икономическо забавяне, което поведе страната в умерена рецесия.

Компании от цял свят склониха да инвестират милиарди долари в Мексико при условие, че бъде инициирано конституционно либерализиране на енергийния пазар, в частност на петролния и газов сектор, с което се зае предшественика на Лопес Обрадор – Енрике Пеня Нието.

Лопес Обрадор възпря процеса на демократизиране, твърдейки, че не е довело до ползи за Мексико.

В центъра на конкретен диспут е правото за експлоатация на голямо офшорно нефтено находище, намиращо се в териториите за разширяване на добива, което в момента е в ръцете на държавната петролна компания “Petroleos Mexicanos” (Pemex) и на щатски петролен консорциум от частни инвеститори.

Миналата година Лопес Обрадор се превърна в източник на други международни опасения, след като се закани да анулира международни договори за близо 12 милиарда долара за изграждането на трасе за природен газ, подписани от администрацията на Пеня Нието, тъй като по негови думи са обир за данъкоплатците.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments