Дариткова: Хората под карантина заради коронавируса могат да ползват болничен

0
142
Даниела Дариткова
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова опроверга ресорния министър Кирил Ананиев, като обяви, че хората, поставени под карантина в домашни условия заради коронавируса, могат да ползват болничен. Малко по-рано същото заяви и Хасан Адемов от ДПС.

Вчера обаче Ананиев беше категоричен, че тези, които се връщат от районите, засегнати от смъртоносното заболяване, трябва да си пускат отпуска, защото нямат прояви на болестта. Днес Дариткова обяви, че вероятно ден по-рано не са били изяснени всички възможности, които предоставя нормативната уредба в тези случаи.

Тя подчерта, че в законодателството е предвидено социално осигурените граждани да използват болничен за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, както и в Наредбата за временна неработоспособност.

Джипитата имат право да издават такъв болничен за период от 14 дни – точно толкова, колкото е карантината. Имало и подходящ код за това в международната класификация на болестите, предаде „Darik News“.

За да издадат болничен обаче, общопрактикуващите лекари трябва да получат потвърждение, че човекът е пътувал в чужбина от граничните власти. Дариткова подчерта, че създаденият национален щаб ще трябва да съдейства за това. Може да бъде използвана помощ и от Регионалните здравни инспекции.

Председателката на здравната комисия обясни, че всички лица попълват формуляр, в който упоменават своя личен лекар. Така властите могат да информират директно джипитата за случаите на завърналите се у нас от държави, където има коронавирус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments