Правителството: Няма визи за нискоквалифицирани работници на Острова

0
756
Знаме на Великобритания
Знаме на Великобритания. Снимка: Pixabay

Нискоквалифицираните работници няма да получат визи по планове за имиграция след Брекзит, разкриха от правителството на Великобритания, информира “BBC”. Управляващите призовават работодателите да започнат да не разчитат на евтината работна ръка от Европа и да инвестират в задържане на персонал и разработване на технологии за автоматизация на бизнеса си.

Министерството на вътрешните работи заяви, че гражданите на ЕС и държави извън ЕС, които идват във Великобритания, ще бъдат третирани по същия начин, докато свободното движение на хора и стоки между Великобритания и ЕС приключи на 31 декември.

Британски лейбърист е на мнение, че “враждебната среда” ще затрудни привличането на работници. Но вътрешният секретар Прити Пател е категоричен, че новата система ще означава, че “най-отличаващите се и най-добрите специалисти ще могат да дойдат в Обединеното кралство”.

Правителството, което заяви, че има за цел да намали цялостната миграция към Обединеното кралство, иска имиграционна система, базирана на точки, както обеща в изборен манифест.

Според схемата работниците в чужбина, които искат да отидат във Великобритания, ще трябва да говорят английски и да имат предложение за квалифицирана работа с “одобрен спонсор”.

Ще им бъдат присъдени 50 точки, ако отговарят на тези критерии.

Адаптация и настройка

Като цяло имигрантите ще трябва да достигнат 70 точки, за да могат да работят във Великобритания, като те също се печелят за квалификации, предлагана заплата и работа в сектор с недостиг. Правителството обаче заяви, че няма да въведе вариант за работници с по-ниска квалификация, призовавайки предприятията да се адаптират и настроят за края на свободното движение между страните от ЕС и Великобритания.

“Важно е работодателите да се отдалечат от разчитането на имиграционната система на Обединеното кралство като алтернатива на инвестициите в задържане на персонал и производителност и призоваваме да се насочат към инвестиране в нови технологии и автоматизация”, се казва в съобщението.

Вместо това стана ясно, че 3,2 милиона граждани на ЕС, които са подали заявления за удължаване на престоя си във Великобритания, могат да помогнат за задоволяване на нуждите на пазара на труда.

Правителството посочи и четворно разширяване на схемата за сезонните работници в селското стопанство до 10 000, както и за “договорености за мобилност на младежта”, които ще позволят на 20 000 млади хора да идват във Великобритания всяка година.

Как да съберем 70 точки?

Докато Конфедерацията на британската индустрия приветства някои от предложенията, Прити Пател каза, че някои фирми ще бъдат оставени да се чудят как ще наемат хората, необходими за управлението на бизнеса им”.

Генералният директор на бизнес лобистката група Каролин Феърбърн заяви:

“Фирмите знаят, че наемането на работници от чужбина и инвестирането в уменията на работната им сила, както и новите технологии не са алтернативи едно на друго. За да се движи икономиката напред, е необходимо да се осигурят всички тези фактори”.

Кралският колеж за медицински сестри изрази опасения, че предложенията няма да отговарят на нуждите на здравеопазването и грижите за населението, докато помощник генералният секретар на Унисон Кристина Макане бе категорична, че плановете ще донесат абсолютно бедствие в сектора на здравните грижи.

Асоциацията по домашни грижи в Обединеното кралство описва мярката за премахване на нископлатените работници в предложенията като “безотговорна”. По-рано говорител на организацията каза, че всички са смутени от предложението на правителството.

“Прекъсването на доставката на бъдещи работници и служители в рамките на нова миграционна система ще проправи пътя за повече хора, които чакат излишно в болница или остават без грижи”, добавиха те.

Междувременно президентът на Националния земеделски съюз Минет Батърс изрази своите сериозни опасения относно “нежеланието да се признаят нуждите на британската хранителна индустрия и земеделие” в плановете.

А Федерацията за храни и напитки говори за притеснения относно пекарите, месопреработвателите и работниците, които правят продукти като сирене и тестени изделия, които не отговарят на изискванията на новата система.

Анализ на Дани Шоу, кореспондент на BBC за сагата с жилищата

Предложената от правителството имиграционна система представлява балансиращ акт за разширяване на базата на квалифицирана работна ръка, като същевременно се ограничава потока от търсещите работа с по-ниска квалификация.

Хората, които искат да дойдат в Обединеното кралство от страни извън ЕС, ще установят, че правилата са облекчени, като вече не се ощетяват квалифицирани работници и няма измама с минималната заплата.

Но за мигрантите от ЕС, които са свикнали да се движат свободно между Великобритания и континента, новият режим ще бъде нещо шокиращо.

Посетителите могат да дойдат за шест месеца без виза, но те няма да могат да работят на територията на Великобритания. Тези, които имат умения, трябва да са се сдобили с предложение за работа и да изчистят препятствието от 70 събрани точки. В правилата се казва още, че няма да се издават разрешителни за работа за мигранти, готови да вършат служебна работа в ресторанти, хотели, домове за стари хора и предприятия за преработка на храни.

В новата структура има известна гъвкавост. Въпросът е, ще бъде ли достатъчно да се предотврати недостигът на работна ръка и компаниите да насочат развитието на бизнеса си другаде?

Съгласно новия план всички мигранти ще имат право на достъп до обезщетения, свързани с доходите, само след като се предостави неограничен отпуск за оставане, обикновено след пет години пребиваване в страната.

Понастоящем гражданите на ЕС във Великобритания могат да искат обезщетения, ако са “икономически активни”. Гражданите извън ЕС получават право на обезщетения, когато им бъде предоставено постоянно пребиваване, което обикновено изисква пет години законно пребиваване във Великобритания.

След препоръките на Консултативния комитет по миграцията (MAC), прагът на заплата за квалифицирани работници, които искат да дойдат във Великобритания, ще бъде понижен от 30 000 британски лири на 25 600 британски лири.

Независимият консултативен орган заяви, че понижаването на прага ще помогне за набиране на учители и квалифициран персонал на Националната здравна служба.

За разлика от сегашната система, кандидатите също ще могат да търгуват точки. Тези, които печелят по-малко от 25 600 британски лири, но повече от 20 480 британски лири, все още биха могли да кандидатстват за визи, ако имат работа в специфична професия, в която не достигат кадри, или пък имат докторска степен, свързана с работата им.

Списък на професиите с недостиг ще бъде преразглеждан от местната агенция по заетостта, заяви правителството.

Работите, които понастоящем са в списъка за недостиг, включват строителни инженери, медици, медицински сестри, психолози и танцьори на класически балет.

Секретарката по домовете в сянка Даян Абът каза, че в системата за праг на заплати ще трябва да има толкова много изключения, като за социални грижи и много сегменти от частния сектор това ще бъде безсмислено. Тя добави:

“В крайна сметка ще бъде много трудно да привлечем работниците, от които се нуждаем на всички нива на умения, докато враждебната среда от Консервативната партия е налице. Това трябва да продължи.”

Съгласно новия план вече няма да има цялостно ограничаване на броя на квалифицираните работници, които биха могли да отидат във Великобритания – едно от предложенията, които Конфедерацията на британската индустрия подкрепя.

Следвайки препоръките на Агенцията по заетостта, търсенето на квалифицирани работници също ще се разшири, за да обхване тези, които са образовани на ниво A, а не само на ниво завършил, както беше преди.

Ролите на чакащите служители обаче ще бъдат премахнати от списъка с квалифицирани професии, докато новите попълнения ще включват дърводелци, зидари и детегледачки.

За да учат във Великобритания, чуждестранните студенти ще се нуждаят от предложение за място в образователна институция, да знаят английски език и да могат да покажат, че могат да се издържат сами.

Промените в системата ще бъдат осъществени чрез имиграционен законопроект, който тепърва ще трябва да претърпи одобрение от депутатите, за да влезе в сила.

Министърът на имиграцията в сянка Бел Рибейро-Адди каза пред Newsnight на BBC:

“Чувствам се сякаш хората са били измамени малко. Казаха ни, че това е система, базирана на австралийски стил. Обаче австралийската система има за цел да насърчи миграцията в сектори. Знам, че те не искат да правят това, но защо го наричате едно нещо, когато е друго?”

Говорителят на либералдемократите по вътрешните работи Кристин Жардин заяви, че предложенията се основават на “ксенофобия”.

Междувременно първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че плановете ще бъдат “пагубни” за шотландската икономика. Тя добави:

“Демографията ни притиска да продължаваме да привличаме хората тук – новите планове прави това много по-трудно. Предприемането на адекватни мерки за миграцията в шотландския парламент вече е необходимо за бъдещия ни просперитет.”

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments