Недостигът на работници засилва притесненията на работодателите за летния сезон в няколко града

0
115
Строителство
Снимка: Pixabay

Очаква се да има сериозен недостиг на работна ръка през предстоящия летен сезон. Това се отнася за градовете Бургас, София, Варна и Пловдив. Според анализа на Института за пазарна икономика, Бургаско води класацията с потребност от 27 000 работници, последвано от София с 26 700, Варна с 25 800 и Пловдив с 18 900.

Този дефицит на работна сила засяга преимуществено секторите на туризма, търговията и транспорта, които са ключови за летния икономически растеж на страната. Различието между наличните умения и нуждите на работодателите води до това, че много компании са принудени да инвестират в обучението на своите служители, за да запълнят тези празноти.

Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, подчерта в интервю за Радио София, че последното проучване отбелязва висок процент на несигурност сред работодателите – около 16%. Това се приписва на глобалните политически и икономически напрежения, които увеличават притесненията и несигурността на пазара на труда.

Въпреки тези предизвикателства, резултатите от проучването показват, че работодателите все още планират да наемат нов персонал, което е свидетелство за оптимизма и устойчивостта на българската икономика. Василева отбеляза, че е необходимо да се намерят между 400 000 и 500 000 служители, за да може българският бизнес да функционира спокойно, подчертавайки нарастващата нужда от усилено внимание към образованието и професионалното обучение, както и към привличането на работна ръка.

Татяна Хубенова: Не е нужно съгласие на работодателя за сключване на граждански договор на втора работа

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments