Тръмп е готов на вето, ако Конгресът отхвърли извънредното положение в САЩ

0
119
Стивън Милър. Снимка: wikimedia commons
Стивън Милър. Снимка: wikimedia commons

Доналд Тръмп ще наложи вето върху всяка резолюция на Конгреса срещу обявяването на извънредно положение в страната, заяви в неделя старши съветник от Белия дом.

Стивън Милър, който има голямо влияние по въпросите на имиграционната политика, също твърди, че администрацията ще е построила 200 мили (320 км) гранична стена до септември 2020 г., два месеца преди следващите президентски избори, предаде в. „Гардиън“.

Говорейки пред Fox News Sunday, Милър защити спорното решение на Тръмп да обяви извънредно положение в САЩ, за да си осигури средства за изграждането на стена на американско-мексиканската граница, въпреки признанията на самия президент в петък, че ситуацията не е извънредна и че употребата на извънредни правомощия от негова страна едва ли ще преживее очакваните съдебни битки.

Запитан дали това значи, че Тръмп е готов да наложи вето на резолюция за отхвърлянето му, Милър добави: „Той ще защити обявеното от него национално извънредно положение, гаранция„.

Белият дом се готви за битки на няколко фронта в момент, когато опитите на президента да заобиколи Конгреса, за да финансира дълго обещаваната стена по границата, са подложени на критики и от двете партии и са обект на няколко съдебни дела.

След като депутати от двете партии блокираха исканите от него милиарди долари, с които да изпълни предизборното си обещание, Тръмп обяви в петък национално извънредно положение, за да пренасочи средства за изграждане на граничното съоръжение.

В същото време сенаторът републиканец Линдзи Греъм обеща да бъдат разследвани твърдения, според които заместник-главният прокурор Род Розенстайн е говорил за отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост през 2017 г.

Има твърдение от страна на изпълняващия длъжността директор на ФБР по това време, че заместник-главният прокурор на практика е опитал да извърши административен преврат, да свали президента, като се позове на 25-ата поправка„, каза Греъм пред телевизия Си Би Ес.

Заместник-главният прокурор отрича. Така че аз обещавам на зрителите ви, че ще има изслушване за това кой казва истината и какво действително е станало“, каза Греъм.

Бившият и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб каза в интервю за същата телевизия, че Розенстайн е бил толкова разтревожен от решението на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г., че е говорил за позоваване на 25-ата поправка на конституцията с цел отстраняване на Тръмп.

Съгласно тази поправка, в случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, те се поемат от вицепрезидента до края на мандата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments