100 години от подписването на унизителния за страната ни Ньойски мирен договор

0
267
Снимка: Фейсбук, Народно Читалище Георги Тодоров
Снимка: Фейсбук, Народно Читалище Георги Тодоров

Днес се навършват 100 години от подписването на унизителния за страната ни Ньойски мирен договор, чрез който се поставя край на участието ни в Първата световна война. Според документа България губи 11 000 кв. км от територията си, а 2 млн. наши сънародници са оставени под чужда власт. Също така сме лишени от правото да имаме наборна армия и сме обречени на тежки дългогодишни репарации, предаде „impressio.dir.bg“.

Родината ни не е потърпевша единствено от клаузите в договора. Трябва да понесе и неприятното отношение към преговарящите. Сред делегацията на Парижката конференция са министър-председателят Теодор Теодоров и юристът Георги Генов, който е и член на Радикалната партия. През 1941-ва година в изданието „Отец Паисий“ споделя собствените си спомени за времето на преговори, в които не сме допуснати да участваме.

Представителите на страната ни нямат достъп до конференцията и няма как да договорят условията. На 19-ти септември делегатите ни са поканени на среща в Министерството на външните работи. Председателят Клемансо им дава проектодоговора и срок от 25 дни, ако искат да представят възраженията си писмено.

Губим огромна територия. Западните покрайнини, включващи Цариброд и села в Трънско, Кулско, Кюстендилско, Босилеградско и половината Струмишка околия, са продадени. Стават собственост на Сърбия. Западна Тракия от Места до Марица отива под управление на Съглашението. Франция е държавата, която първоначално се настанява в земите ѝ.

Англия оказва натиск. Така на по-късен етап областта става част от Гърция. Отнема ни се Южна Добруджа и се връща на Румъния.

Родината ни се задължава да премахне военната служба, която е задължителна до този момент. Така трябва да се задоволим с 20 000 полиция и 10 000 митничари, горска стража и други служители. 2,5 милиарда златни френски франка трябва да бъдат изплатени под формата на репарации. Срокът за това е 37 години. На Балканите трябва да се предадат квоти храни, добитък, въглища и други продукти.

Победата от Първата световна война опиянява „миротворците“ на Париж. Те забравят принципите за справедливост и мир, които преди това са прокламирали. Така възела на етнически и териториални противоречия на Европа и Балканите се затяга още повече. Това е и пътят, който води до Втората световна война.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments