Защо опасните сблъсъци на американски и китайски военни вероятно ще продължат

0
44
Военен кораб
Военен кораб. Снимка: Pixabay, Архив

Когато китайски военен кораб се приближи на 150 ярда от американски разрушител в Тайванския проток в събота и го принуди да намали, това беше вторият път в рамките на няколко дни, в който китайски и американски военен персонал се доближиха до голям инцидент, предава „Агенция Ройтерс“.

В края на миналия месец китайски изтребител прелетя пред американски военен самолет над Южнокитайско море, предизвиквайки упреци от страна на Съединените щати.

След срещата с военни кораби в събота Белият дом обвини Китай в „нарастваща агресивност“. Китай заяви, че подобна военна дейност на САЩ в международни води е „съзнателно провокиране на риск“.

Ето защо тези неотдавнашни близки срещи между американските и китайските военни може да продължат:

Китай отстъпва

Под управлението на президента Си Дзинпин Китай започна това, което според официалните лица на САЩ е едно от най-големите военни натрупвания в мирно време в историята. Пекин използва нарастващия си военен капацитет и икономическо влияние, за да отблъсне десетилетното военно господство на САЩ в Азия. Китай гледа на Съединените щати като на аутсайдер, намесващ се в регион, в който се вижда като сила за мир и стабилност.

Особен източник на напрежение са патрулите за „свобода на корабоплаването“, при които Съединените щати и техните съюзници плават с военноморски кораби през Тайванския пролив и Южнокитайско море. Съединените щати пък казват, че подобни патрули защитават правото на всички страни да плават в международни води.

Китай се оплака от кораби и самолети на САЩ в Тайванския проток и в Южнокитайско море близо до острови, които той контролира, претендира или е конструирал и превърнал във военни съоръжения. Военноморските сили на Народната освободителна армия (PLAN) обикновено следват корабите на САЩ.

Някои анализатори коментират, че китайските военни командири са били насърчавани да действат по-настоятелно срещу чужди военни кораби и самолети. Дженифър Паркър, експерт по отбраната в Австралийския институт за стратегическа политика, коментира случващото се така:

„Мисля, че това, което виждаме, вероятно е общо насърчаване, може би дори схема за стимулиране на командирите на единици (PLA) да бъдат агресивни, когато се появи възможност, което е на ниво единица, насърчавайки по-безразсъдно поведение.“

Други неотдавнашни инциденти в Южнокитайско море видяха кораб на китайската брегова охрана да насочва „военен лазер“ към кораб на Филипините през февруари, а Виетнам миналия месец поиска Пекин да премахне корабите за изследване от своите води.

Китай заяви, че и двата инцидента са законни и нормални. Министерството на отбраната на страната не коментира веднага твърдението, че насърчава по-агресивно поведение. Дерек Гросман, старши анализатор по отбраната в американския мозъчен тръст RAND Corporation, смята:

„Този подход на PLA увеличава шансовете за сблъсък, който може да прерасне във въоръжен конфликт.“

Той уточни:

„Според мен това е сценарий номер 1, който води САЩ и Китай към война, и по-малко Пекин завзема част в спорното Южнокитайско море или атакува Тайван.“

На курс за сблъсък?

Правейки ситуацията по-опасна са рязко различните виждания на САЩ и Китай за източника на проблема. Съединените щати виждат Китай като нарушаващ статуквото със своите заплахи срещу Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай твърди, че е негов, и териториалните му претенции към богатото на ресурси Южнокитайско море.

Отговорът от гледна точка на САЩ е да продължи да отстоява правото си да плава и лети близо до Китай. Тонг Джао, гостуващ учен в Училището по обществени и международни отношения към Принстънския университет, изтъкна:

„Управляващата комунистическа партия на Китай вижда тези действия на САЩ като провокативни и вярва, че стремежът на САЩ към военно господство е истинската причина за опасностите в региона.“

Той заяви:

„Китайските служители като цяло не виждат собственото поведение на Китай като допринасящо за рисковете. И следователно тяхната логика е, че Китай може да намали риска само като засили военните си мерки, за да се изправи срещу агресивното поведение на САЩ и да накара Съединените щати наистина да се чувстват загрижени за инциденти. И това е моментът, когато Съединените щати в крайна сметка ще предприемат необходимото мерки за намаляване на риска“.

Без комуникация

Добавете към това още един проблем: липсата на надеждни комуникационни канали между двете армии.

Американските военни отдавна настояваха Китай за отворени линии за комуникация с PLA – както на висши, така и на по-ниски нива – за смекчаване на риска произшествията да се превърнат във военни избухвания. Лидерите на Китай, напротив, бавно установяват военни контакти и бързо ги прекратяват по време на периоди на дипломатическо напрежение, смятат американски служители.

Китай спря няколко военни диалога на високо ниво с Пентагона след посещението на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналото лято и отхвърли искането на САЩ за телефонен разговор между началниците на отбраната на двете страни след свалянето на китайски шпионски балон във въздушното пространство на САЩ това година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments