Мариян Събев: Малка е вероятността и другият брат Галев да е в България

0
1206
Пламен Галев
Пламен Галев. Снимка: Интерпол

Съществуват по-важни елементи, държащи Шенген настрана, като той не се отдалечава, но и не предприемаме кой знае какви действия за приближаването към него, коментира анализаторът в програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев за „БНР“. Той смята, че всичко е въпрос на капацитет и приоритети.

Експертът коментира и новината за смъртта на Ангел Христов-Геле. Според него той е засечен в резултат на това, че е починал и че само може да се спекулира за това дали Министерството на вътрешните работи щеше да разпознае присъствието му у нас, ако това не се беше случило. По думите му няма оперативни данни дали и друг път е бил в страната.

Събев изтъкна, че към момента има много малко информация, като добави, че се е натрупала появата на много позабравени през изминалите десетина години лица – от ъндърграуда, бивши барети или хора, които са свързани със структурите на вътрешното министерство. По думите му от около месец те са започнали да се появяват в полезрението на обществото и има натрупване на обстоятелства, които не могат да се приемат като чиста случайност. Специалистът не изключва връзки между случилото се у нас и това в ЮАР преди броени дни. Той намира за интересно какво ще покаже разследването и предполага, че до седмица ще има някакви отговори.

Преминаването на субект в държавата не трябва да бъде чак толкова голяма изненада, коментира Събев и изтъкна, че такива лица много рядко биват арестувани на границата. Според него преминаването през зелена граница е една от възможностите, но не е най-вероятното да е преминал с група мигранти. Подобно лице би създало повече проблеми за групата.

Промяната в момента може да доведе и засичането и на другия брат Галев, каза Събев. Той предполага, че е малка вероятността и той да е в страната сега или ако е бил тук, вече е напуснал. Събев очаква рапортуване, „което ще се случи под една или друга форма“. По негови думи някой ще трябва да поеме отговорност за случващото се.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments