Икономист: Първият приоритет при преговорите за правителство трябва да е състоянието на бюджета

0
31
Георги Вулджев
Георги Вулджев. Снимка: Facebook

Първият приоритет при преговорите за съставяне на ново редовно правителство трябва да е състоянието на държавния бюджет. Това коментира пред „БНР“ икономистът в Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев. Според него състоянието на бюджета категорично се влошава, което е станало ясно от изнесените данни от служебния кабинет.

В същото време според него това е един проблем, на който не се обръща достатъчно внимание. При предишното правителство фокусът е бил изцяло върху бизнеса и домакинствата в условията на инфлация, но вече има проблеми и при фискалната ситуация в държавата. Затова първата работа на новото правителство е да се опита да консолидира следващия държавен бюджет и да се подобри водената разходна политика. По думите на експерта през последните години тя е станала много разпусната, затова през 2023 година трябва да има стремеж за ограничаване на разходите.

Вулджев счита, че с оглед на политическата криза са много малки шансовете да бъде съставено едно фискално консервативно правителство. Той е на мнение, че дори ГЕРБ да дойдат отново на власт те едва ли ще водят толкова консервативна политика.

Защото ако се види какви са им били предложенията по време на актуализацията на бюджета, ще се разбере, че те са били дори за още по-високи разходи, въпреки че критикуваха правителството на „Продължаваме промяната“ /ПП/.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments