Байдън посещава Израел на фона на хаотична политическа картина

0
29
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: U.S. Mission to NATO, Facebook

Президентът на САЩ Джо Байдън, изправен пред собствен набор от предизвикателства във Вашингтон, прекара днешния ден в навигиране в хаотичната политика на Израел, докато се среща с лидерите на страната, за да засили сътрудничеството със Съединените щати и други нации, предава „Асошиейтед прес“.

Байдън започна деня, като се срещна с израелския премиер Яир Лапид, който стана ръководител на временно правителство по-рано този месец, след като предишната коалиция се разпадна. През ноември в страната се провеждат петите подред избори за по-малко от 4 години.

Въпреки че Байдън вероятно ще бъде предпазлив при показването, на каквото и да е фаворизиране – в края на краищата, предишни американски президенти са се опитвали да повлияят на израелската политика с малък успех – няма съмнение, че той би искал Лапид да надделее. Съвместните им изяви биха могли да подобрят имиджа на Лапид в страна, която цени отношенията си със Съединените щати.

Очаква се Байдън и Лапид да подпишат съвместна декларация, наблягаща на военното сътрудничество между САЩ и Израел, както и ангажимента им да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Те също така планират да стартират стратегическа инициатива за високотехнологично сътрудничество.

Освен това е планирано двамата лидери да проведат съвместна пресконференция и да бъдат домакини на виртуална среща на върха с Индия и Обединените арабски емирства, колекция от страни, известни като I2U2. Високопоставен американски служител, който не беше упълномощен да говори публично преди срещата, издаде, че ОАЕ ще помогнат за финансирането на проект на стойност 2 милиарда долара в подкрепа на селското стопанство в Индия.

58-годишният Лапид е бивш журналист и телевизионен водещ, който влезе в политиката само преди десетилетие. Той беше министър на финансите при Бенямин Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на страната, преди да стане лидер на опозицията и да създаде сборна коалиция от осем партии, сложила край на правителството на Нетаняху.

Нафтали Бенет стана министър-председател, а Лапид стана негов външен министър. Но коалицията се разпадна след месеци на вътрешни борби и Бенет се съгласи да отстъпи за Лапид до изборите.

Лапид работи усилено, за да затвърди акредитивите си на държавник, докато беше външен министър. Неговите помощници вярват, че личното лице, публичните изяви и демонстрациите на приятелство с Байдън – който на 79 години прави своето 10-то пътуване до Израел – ще укрепят този имидж и ще накарат електората да се чувства по-комфортно с идеята Лапид да е техен лидер.

Въпреки това Нетаняху отново се кандидатира за министър-председател и проучванията на общественото мнение прогнозират, че неговата консервативна партия Ликуд ще спечели най-много места на следващите избори, доста пред центристката партия Йеш Атид на Лапид.

Нито една от партиите не е готова сама да вземе по-голямата част от местата, необходими за съставянето на правителство, и не е ясно дали някой от двамата би могъл да сглоби управляваща коалиция с по-малки партии. Байдън омаловажи политическата несигурност в интервю за израелския Канал 12, излъчено в сряда. Той заяви:

„Ние сме отдадени на държавата, а не на отделен лидер.“

Очаква се Байдън да се срещне само за кратко с Нетаняху, с когото имаше нестабилни отношения в миналото. По-специално, когато Нетаняху беше министър-председател, неговото правителство одобри мащабен проект за заселване в Източен Йерусалим, докато Байдън беше на посещение в страната през 2010 г. Байдън, тогавашен вицепрезидент, беше вбесен.

Подобно на Лапид, Байдън също е изправен пред политическа заплаха от своя предшественик. Доналд Тръмп, съюзник на Нетаняху, който все още се радва на силна подкрепа от републиканските избиратели, въпреки опита си да отмени последните избори, може да се кандидатира за още един мандат. Запитан от Канал 12 дали очаква реванш, Байдън отговори:

„Не прогнозирам, но няма да бъда разочарован“.

Предвид статута на САЩ като най-близкия и важен съюзник на Израел, Байдън е в центъра на вниманието на страната по време на посещението си. Израел организира сложна церемония по посрещането му на летището в Тел Авив, включваща червен килим и оркестър, който свири националния химн на двете страни. Големите телевизионни канали организираха специално предаване на живо за пристигането на Байдън и дори излъчиха непрекъсната програма на неговия кортеж, пътуващ по магистралата за Йерусалим.

Байдън също така очаква да се срещне с множество политици, които искат да се снимат с него, или може би да сподели информация за опита на неговата администрация да обнови ядрената сделка с Иран.

Израел се противопостави на първоначалното ядрено споразумение, което беше постигнато при президента Барак Обама през 2015 г., тъй като ограниченията му върху ядреното обогатяване на Иран ще изтекат и споразумението не засяга програмата за балистични ракети на Иран или военните дейности в региона.

Вместо САЩ да влязат отново в сделката, от която Тръмп се оттегли през 2018 г., Израел би предпочел строги санкции с надеждата да доведат до по-всеобхватно споразумение.

На това си посещение Байдън ще получи още най-високото гражданско отличие на нацията, президентския почетен медал, от израелския президент Исак Херцог. Също така за него е планирано да се срещне с американски спортисти, които участват в Игрите в Макабия. Известна още като „Еврейската олимпиада“, това е най-голямото спортно събитие в страната, което се провежда на всеки четири години за израелски и еврейски спортисти от цял свят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments