Стратегии за защита от фалшиви новини: Габриела Наплатанова представя плановете на СЕМ

1
48
Документи
Снимка: Pixabay

„Медийната грамотност продължава да бъде на преден план в борбата с дезинформацията и кибертормоза“, смята Габриела Наплатанова, ротационен председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/. В интервю за „БНР“ тя подчерта ангажимента на Съвета да укрепва информационната образованост на населението чрез нови образователни инициативи.

„Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме, защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз“, заяви Наплатанова.

Тя обясни, че СЕМ е разработил видео- и аудиоклипове в рамките на инициативата, стартирана след подписването на меморандум с Министерството на културата, АБРО и Коалицията за медийна грамотност през февруари.

„Дезинформацията е сред основните предизвикателства в медийната среда. Нещо може да е пропаганда за един, а за друг да е истина, но разликата в окачествяването може да се постигне само със средствата на медийното ограмотяване“, добави тя. Наплатанова подчерта и значението на независимостта на обществените медии, особено в контекста на предстоящите избори.

„Най-важното за обществените медии е да бъде гарантирана тяхната независимост от различни политически и икономически фактори, а това става, когато те имат стабилно финансиране“, заяви тя. За да осигури прозрачност и справедливост по време на предизборната кампания, СЕМ е подписал споразумение с Централната избирателна комисия за специализирано наблюдение на медийното покритие.

„Ще обхващаме 13 програми на двете обществени медии и 12 търговски медии – 11 телевизии и 1 радио“, допълни Наплатанова. С тези стъпки Габриела Наплатанова и СЕМ се надяват да постигнат значителен напредък в повишаването на медийната грамотност и защитата на общественото пространство от дезинформация, подкрепяйки същевременно демократичния процес в страната.

ЕК с препоръка: България да подобри националния си план в областта на енергетиката и климата

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Стратегии за защита от фалшиви новини: Габриела Наплат… […]