Разнопосочни мнения сред депутатите, след като ИТН напусна управляващата коалиция

0
33
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Искра.бг

Шест месеца след идването на власт на кабинета „Петков“ настъпиха мощни трусове в управляващата коалиция. Лидерът на „Има такъв народ“ /ИТН/ Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от правителството. Поводът е актуализацията на бюджета. Премиерът Кирил Петков пък посочи други причини за това, а именно, че от ИТН са поискали още 3.6 милиарда лева за Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, както и номинацията на Бойко Рашков за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов обяви пред „NOVA“, че разчитат на разума и на още 12 гласа, за да може актуализацията на бюджета да бъде приета. Той подчерта, че пред това правителство стоят много важни проблеми и те трябва да бъдат разрешени. Иванов обяви, че се намираме във времена на кризи и страната няма нужда от нова политическа такава.

Зам.-председателят на парламента посочи още, че „Продължаваме промяната“ /ПП/ ще се опита да запази този кабинет и ще работи за правителство на малцинството. Ще бъдат внасяни законопроекти, които отново ще бъдат в интерес на обществото. Иванов коментира и евентуалната възможност Бойко Борисов да им предложи въпросните 12 гласа, като беше категоричен, че те не правят тънки сметки. Тоест ако им бъде казано, че им дават подкрепа срещу него, те няма да се съгласят.

На въпрос какво би се случило, ако ПП не получи подкрепа за правителство на малцинството и дали биха се опитали да създадат ново в рамките на това Народно събрание, но в друга конфигурация, той каза, че подобна стратегия имат по-скоро от ИТН. В последните месеци те все по-често комуникирали с ДПС и ГЕРБ. Това било очевидно и в пленарната зала, както и при гласуванията. Но ако се стигне до падане на правителството и ново завъртане на рулетката на мандатите, от ПП отново щели да предложат Кирил Петков за министър-председател, защото според тях той се справял много добре на този пост.

Атанас Атанасов от „Демократична България“ /ДБ/ пък коментира, че те ще се опитат да действат конструктивно в управлението и то да бъде укрепено. И подчерта, че каквото и да се говори, пак става въпрос за пари. Но в тази тежка ситуация било безотговорно държавата да бъде оставена без управление. По отношение на Бойко Рашков според Атанасов той има качества и го е доказал през годините.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ /ПП/ Андрей Гюров пък коментира, че в последно време се е видяло, че ИТН не играят в техния отбор, а от партията винаги подхождали с кредит на доверие и търсели компромиси и диалог в коалицията. А ИТН спирали съдебната реформа и повдигали теми, които според Гюров не вълнували българските граждани.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments